Nieuws

Vraag naar iPhone 16 Pro veel lager dan verwacht

iPhone 16 Pro
© Apple
Apple heeft mogelijk veel minder exemplaren van de iPhone 16 Pro en 16 Pro Max verkocht dan eerder werd voorspeld. Dat stelt Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Apple trapte vrijdagmiddag de pre-orderperiode van de iPhone 16-serie af. Zo’n periode geeft doorgaans een goed beeld van de populariteit van de nieuwe iPhones. Liggen de verkoopaantallen lager dan in andere jaren, dan kan dit ook na de verkoopstart doorzetten. Hoewel Apple geen verkoopcijfers vrijgeeft van de pre-orderperiode, doen analisten zoals Ming-Chi Kuo wel schattingen op basis van bronnen binnen de toeleveringsketen van de iPhone 16-serie.

Minder iPhone 16 Pro-toestellen

Kuo vergelijkt in zijn analyse de verkoopaantallen van de iPhone 16 met die van de iPhone 15. Hij concludeert dat Apple ‘veel minder exemplaren’ van de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max heeft verkocht tijdens het eerste pre-orderweekend. Voor de iPhone 16 Pro gaat het om een daling van 27%, terwijl de verkopen van de 16 Pro Max met 16% zijn afgenomen.

Daartegenover staat dat Apple veel meer exemplaren heeft verkocht van de iPhone 16 en 16 Plus. De Plus-versie is de grootste stijger met een toename van 48%. De iPhone 16 zelf noteert een stijging van 10%. Over het geheel genomen zijn de verkopen met 12,7% gedaald, wat neerkomt op een totaal van 37 miljoen exemplaren.

Meer consumenten kiezen voor Plus-model

Het lijkt erop dat steeds meer consumenten voor het Plus-model kiezen. Toch kan de forse stijging in het aantal verkochte Plus-exemplaren de algehele daling niet tegengaan. Waar dit precies aan ligt, is vooralsnog moeilijk vast te stellen. Wel staat vast dat de upgrades ten opzichte van de iPhone 15-serie relatief klein zijn. Bovendien laat Apple Intelligence, een van de belangrijkste vernieuwingen van de iPhone 16-serie, nog even op zich wachten.

Voorraad iPhone 16 Pro Max

Kuo geeft ten slotte aan dat Apple dit jaar meer voorraad heeft van de iPhone 16 Pro Max. Dit heeft volgens de analist te maken met hogere productierendementen van de tetraprismacamera voor zoomfoto’s. Deze camera blijkt relatief lastig te produceren, waardoor Apple vorig jaar minder Pro Max-toestellen op voorraad had. Dat probleem is volgens Kuo verholpen, waardoor Apple nu 106% meer Pro Max-toestellen kon produceren.

Deze toestellen zijn echter door de gedaalde vraag niet direct nodig. Mogelijk komt Apple in 2025 met een agressievere productstrategie om de vraag alsnog te stimuleren.

appleiphone 16iphone 16 plusiphone 16 proiphone 16 pro max

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen