Nieuws

Google Pixel 9 Pro Fold blijkt extreem fragiel

Pixel 9 Pro Fold
© Google
Googles tweede poging om de markt van vouwbare smartphones te veroveren gaat gepaard met een smartphone die wel erg fragiel is, de Pixel 9 Pro Fold.

Voor het tweede jaar op rij kampt Googles vouwbare telefoon met soortgelijke problemen. Vorig jaar wees de marteltest van YouTuber JerryRigEverything al uit dat het relatief makkelijk was om de Pixel Fold doormidden te buigen. De YouTuber nam dit weekend de Google Pixel 9 Pro Fold – Googles tweede foldable – onder handen, met exact hetzelfde resultaat.

Niet stofbestendig

JerryRigEverything richtte zich in de video eerst op de stofbestendigheid van de Pixel 9 Pro Fold, of anders gezegd: het gebrek daaraan. De foldable is namelijk niet stofbestendig, waardoor stof en ander vuil in het scharnier terecht kunnen komen. Dat bewijst ook de ietwat ‘overdreven’ stoftest, waarbij de YouTuber een handvol zand op het toestel gooit en het daarna enkele keren open- en dichtklapt. Nadien is duidelijk te horen dat er vuil in het scharnier zit. Samsungs Galaxy Z Fold 6 is daarentegen wél stofbestendig met IP4X, waardoor groter vuil niet kan binnendringen.

Op andere vlakken is de Pixel 9 Pro Fold gewoon een foldable, met een vouwbaar oledscherm aan de binnenkant, voorzien van een plastic beschermingslaag. Het coverscherm is daarentegen bedekt met de Gorilla Glass-beschermlaag die je ook op de reguliere Pixels vindt. Het betreft zelfs hetzelfde oled-scherm als op de Pixel 9.

De behuizing is verder geheel opgebouwd uit een mix van metaal en glas, met hier en daar een plastic antennelijn. Ook de buitenkant van het scharnier is gemaakt van metaal.

Kwetsbare antennelijn

Juist die plastic antennelijnen spelen de Pixel 9 Pro Fold parten, zegt de YouTuber. Tijdens de buigtest van de foldable, waarbij hij naar achteren wordt gebogen met de hand, vouwt de Pixel ineens doormidden. Niet bij het scharnier, zoals je misschien zou verwachten, maar bij een van de antennelijnen in de aluminium behuizing. Op Googles foldable zijn die lijnen zo geplaatst dat ze de structurele integriteit van de behuizing ondermijnen.

Bij normaal gebruik zal je daar niet snel last van hebben. Ga je echter per ongeluk op de Pixel 9 Pro Fold zitten, dan kan hij hierdoor doormidden buigen. Volgens JerryRigEverything heeft dit ook te maken met de dunne behuizing van de foldable. Die kan al heel wat minder hebben; een antennelijn op zo’n kwetsbare plek, vlak bij het scharnier, maakt de behuizing extra fragiel.

Als je van plan bent de Pixel 9 Pro Fold aan te schaffen, is het in elk geval aan te raden om er ook een hoesje bij te nemen. Dat kan eventuele schade opvangen als je de Pixel iets te ver buigt of er per ongeluk op gaat zitten.

googlegoogle pixelgoogle pixel 9 pro foldmobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen