Nieuws

Ellio Original vs. Ellio Max: twee complementaire speedpedelecs vergeleken

Ellio
© Intuedrive/Ellio
Ellio, de Belgische fabrikant van robuuste speedpedelecs, biedt met de Ellio Original en Ellio Max twee uitstekende modellen voor pendelaars die op zoek zijn naar snelheid, comfort en innovatieve technologie. Tijd voor een grondige vergelijking tussen de twee modellen om goed geïnformeerd de juiste keuze te maken.

Het meest voor de hand liggende verschil tussen de twee speedpedelecs is het citybike-uiterlijk van de Original (met zijn kleinere wielen) tegenover de meer vertrouwde speedpedelec-look van de Max. De verschillen gaan uiteraard veel dieper dan dat. Leuk om te weten is dat alle onderdelen van beide Ellio-fietsen in België ontworpen worden en ook de assemblage gebeurt in eigen land. Ellio onderscheidt zich ook nog eens van de concurrentie doordat de motoren en transmissie voor zijn twee speedpedelecs zelf ontwikkeld zijn. De automotive ervaring van oprichter Tomas Keppens (ex-Toyota) laat zich opmerken in elk detail van het ontwerp. Dat komt de robuustheid ten goede en dat zien we terug in zowel de Original als de Max.

Algemeen ontwerp en gebruiksdoel

De Ellio Original is de eerste speedpedelec van het merk en richt zich, niet geheel verschillende van andere fabrikanten, op pendelaars die een volwaardige vervanger zoeken voor de auto. De Original komt dankzij zijn kleinere wielen, grotere wendbaarheid en compactere ontwerp sterker uit de verf in stedelijke gebieden. De meer traditioneel uitziende Ellio Max kwam er eigenlijk op vraag van klanten, die de proporties van de grote wielen visueel aantrekkelijker vonden. De Max is een doorontwikkeling van de Original, met een geometrie die meer gericht is op lange afstanden en grote rijders. Dit model is ideaal voor gebruikers die vaak in minder stedelijke gebieden rijden, maar eerder op fietssnelwegen, jaagpaden of andere lange, rechte wegen. Dankzij het stevige frame en de grotere wielen, voelt de Max net iets baanvaster aan.

Wielgrootte en banden

De Original is dus uitgerust met kleinere 20-inchwielen, een compromis tussen wendbaarheid en stabiliteit. Deze wielmaat zorgt voor een dynamisch rijgedrag, ideaal voor snelle manoeuvres in stedelijke gebieden. De banden zijn ontworpen voor goede grip op asfalt, wat bijdraagt aan een stabiele en comfortabele rit. De Max wielen van de Max zijn 27,5 inch groot. Dat biedt in de eerste plaats extra stabiliteit, vooral op ruwer terrein. De grotere banden absorberen schokken beter en bieden meer comfort op langere ritten. Dit is vooral handig voor gebruikers die de fiets buiten de stad willen gebruiken of vaak op minder vlakke wegen rijden.

© Intuedrive – Ellio Original

Motor en prestaties

Beide modellen zijn uitgerust met het unieke tweewielaandrijfsysteem dat Ellio zelf ontwikkeld heeft. Doordat het voor- en achterwiel aangedreven worden, is de koppelverdeling beter en dat zorgt op zijn beurt voor uitstekende grip op verschillende soorten terrein. De Original beschikt over een totaal vermogen van 1500 W, verdeeld over beide wielen, dat zorgt voor een topsnelheid van 45 km/u. De motoren zijn krachtig genoeg voor stedelijke ritten en bieden snelle acceleratie, zelfs bij stop-and-go-situaties in het verkeer. De Max heeft een vergelijkbare motorconfiguratie, maar is iets anders afgesteld. Waar de Original uitblinkt in speelsheid en vinnigheid, onderscheidt de Max zich in souplesse en zelfvertrouwen bij hoge snelheden. De acceleratie en topsnelheid van 45 km/u zijn vergelijkbaar met die van de Original. Ellio gebruikt voor de Max ook een Carbon Drive®-riem, in plaats van een rubberen exemplaar en het model werd met krachtige 4-zuigerremmen uitgerust.

Transmissie en schakelsysteem

Beide modellen maken gebruik van een zelf ontworpen transmissie. Die heeft Ellio zo eenvoudig mogelijk gemaakt: de achternaaf bevat slechts een tiental onderdelen en de motoren werken sensorloos. Alle finesse komt van gesofisticeerde software, die Ellio regelmatig updatet om zelfs fietsen van enkele jaren oud steeds beter te maken. Dankzij de automatische transmissie hoef je bij de Original niet handmatig te schakelen, wat zorgt voor een ontspannen en moeiteloze rijervaring. Het systeem past zich automatisch aan op de snelheid en het terrein, wat het model extra gebruiksvriendelijk maakt. De Max deelt dit automatische schakelsysteem, maar ook hier werd de regeling aangepast aan het beoogde gebruik van de Max, gericht op comfort en vertrouwen bij hoge snelheden.

Batterij en actieradius

Beide modellen zijn uitgerust met een 1150Wh accu, die zorgt voor een indrukwekkende actieradius van 50 tot 150 km, afhankelijk van het terrein, de rijstijl en het niveau van trapondersteuning. Deze batterij is perfect voor dagelijkse forenzen die lange afstanden willen afleggen zonder vaak te hoeven opladen. Voor wie nóg verder wil rijden, biedt Ellio een oplossing aan om een extra 1150 Wh- batterij mee te nemen aan de achterdrager.

Remsysteem

Beide modellen zijn voorzien van hoogwaardige hydraulische schijfremmen, wat essentieel is voor het veilig remmen op hogere snelheden. De hydraulische schijfremmen van de Original zijn 180 mm groot en bieden uitstekende remprestaties, zelfs bij natte of gladde wegen. Ze zorgen voor snelle en nauwkeurige remkracht, wat essentieel is in stedelijke omgevingen met veel verkeer. De Max is uitgerust met hetzelfde type remmen, maar door het extra gewicht en de grotere wielen, deden ze bij Ellio een upgrade naar 203mm-schijven. Het remsysteem biedt in elk geval voldoende kracht om de fiets veilig en snel tot stilstand te brengen, zelfs bij hoge snelheden.

Vering en comfort

De Original heeft dikke banden die kleine schokken en trillingen effectief absorberen, ideaal voor stadsgebruik. De standaard stuurvering draagt bij aan een soepele rit op vlakke en licht oneffen wegen en de optionele geveerde zadelpen maakt van de Original een comfortabele fiets voor gebruik op de weg. De grotere wielen van de Max in combinatie met de volumebanden zorgen voor een groter comfort, wat vooral merkbaar is op langere ritten en ruwer terrein. De standaard stuurvering in combinatie met de optionele zadelvering maken van de Max een ideale speedpedelec voor lange ritten, zowel over onberispelijk asfalt als over de occasionele gravelpaden.

Qua zithouding zijn de verschillen eerder klein, dankzij de brede configuratiemogelijkheden die Ellio aanbiedt. Beide modellen hebben een eerder comfortabele geometrie, die kan worden geconfigureerd in zowel een sportieve als een zeer rechte zithouding. De Original is een goede ‘one-size-fits-all’. De fiets biedt een comfortabele zithouding voor mensen die tussen de 1m50 en 1m85 groot zijn. Écht grote mensen vinden moeilijk hun draai op de Original en dan is de Max het perfecte alternatief. Dus daarin vullen ze elkaar mooi aan.

Gewicht en draagvermogen

De Original weegt iets meer dan 35 kg, maar voelt door zijn lage zwaartepunt erg licht aan. Het maximale draagvermogen is ongeveer 120 kg, inclusief bagage. De Max is niet veel zwaarder, maar voelt logger door het hogere zwaartepunt. Het model biedt wel wat meer ruimte voor bagage dankzij de grotere, stevige drager.

© Intuedrive – Ellio Max

Prijs

De prijs voor de Original begint rond de 6.995 euro, afhankelijk van de gekozen configuratie. Dit maakt de fiets een premium optie voor pendelaars die een wendbare, comfortabele speedpedelec willen. Ellio Certified is een tweedehandsprogramma waarbij je voor 5.000 euro een compleet gereviseerde Original kan krijgen en dat maakt de fiets bereikbaarder voor wie de nieuwe fietsen te duur vindt. De Max is iets duurder, met een startprijs rond de 7.995 euro. Het is dan ook het vlaggenschip van het innovatieve Vlaamse merk.

Conclusie

Beide modellen, de Ellio Original en de Ellio Max, zijn speedpedelecs met topprestaties en een bijzonder robuuste constructie, maar ze leggen elk wel degelijk andere accenten. De Ellio Original is de ideale keuze voor pendelaars die ook in de steden en drukker verkeer komen of die op zoek zijn naar een wendbare, efficiënte fiets. De Ellio Max is een uitstekende keuze voor wie langere afstanden rijdt over uitgestrekte landwegen, jaagpaden en fietsostrades. In termen van technologie en comfort bieden beide modellen gelijkaardige features, zoals een dual-motoraandrijfsysteem, sterke automatische transmissie en een grote actieradius. Je keuze zal vooral afhangen van je persoonlijke voorkeuren en het traject dat je wil afleggen.


Dit artikel is geschreven in commerciële samenwerking met onze partner.

Lees ook:

e-bikeEllioontspanningspeedpedelec

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen