Nieuws

Meta verbant Russische staatsmedia van Facebook en Instagram

Meta
© Unsplash / Mariia Shalabaieva
Russische staatsmedia zoals tv-zender RT zijn niet meer welkom op platformen van Meta. Het verbod geldt voor platformen als Facebook en Instagram.

Sociaalmediabedrijf Meta heeft aangekondigd Russische staatsmedia te verbannen van zijn platforms. Deze maatregel treft onder andere tv-zender RT en persbureau Rossiya Segodnya. Volgens Meta maken deze mediabedrijven zich schuldig aan “buitenlandse beïnvloedingscampagnes” door propaganda te verspreiden onder westerse gebruikers van Facebook, Instagram, Threads en WhatsApp.

Meta heeft al eerder geprobeerd de verspreiding van propagandaberichten door Russische media te beteugelen. Zo werden de advertentiemogelijkheden van propagandakanalen beperkt en werd het bereik van hun artikelen ingeperkt. Deze maatregelen bleken echter telkens te worden omzeild. Het verbannen van de Russische staatsmedia wordt nu gezien als laatste redmiddel om de verspreiding van propaganda via deze kanalen tegen te gaan.

Het sociaalmediabedrijf zal de accounts in de komende dagen verwijderen. Rusland heeft nog niet gereageerd op dit besluit. Mogelijk leidt dit op termijn tot een rechtszaak tegen het Amerikaanse bedrijf. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een conflict ontstaat tussen de Russische overheid en Meta. In 2022 werd Meta nog schuldig bevonden aan “extremistische” activiteiten nadat het bedrijf Russische media in Oekraïne de toegang tot Facebook had ontzegd.

RT beschuldigd van verspreiding desinformatie

Meta’s besluit volgt kort na publieke beschuldigingen van de regering-Biden aan het adres van tv-zender RT. Volgens de Amerikaanse regering maakt de Russische staatszender zich schuldig aan het verspreiden van propaganda. Bovendien werd RT door de Amerikaanse justitie beschuldigd van het betalen van miljoenen dollars aan een Amerikaans bedrijf om propaganda te verspreiden in aanloop naar de verkiezingen in de VS.

Het is al langer bekend dat Rusland op allerlei manieren probeert de publieke opinie te beïnvloeden. Justitie noemt het plan van RT een onderdeel van een grotere Russische campagne om de publieke opinie te manipuleren. Om die reden heeft de VS ook financiële sancties tegen RT aangekondigd.

Nu verliezen de Russische staatsmedia dus ook toegang tot de platformen van Meta. Of dit hen daadwerkelijk zal tegenhouden bij het verspreiden van propaganda, blijft de vraag. Het is immers relatief eenvoudig om nieuwe accounts aan te maken.

businessinstagrammetartwhatsapp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen