Nieuws

iOS 18 bevat een grote Matter-upgrade voor je iPhone

Apple iPhone 17 Slim
© Unsplash / Thai Nguyen
Vanaf iOS 18 kan je Matter-apparaten bedienen zonder gebruik te maken van een Apple Home-hub. Daarvoor moet je wel de juiste iPhone bezitten.

Matter wordt door velen gezien als de toekomst van smarthome. Met deze standaard kun je slimme apparaten lokaal bedienen, zonder tussenkomst van een server. Doorgaans heb je nog wel een hub nodig om de apparatuur aan te sturen. Zo’n hub dient als schakel tussen je slimme Matter-apparatuur en je smartphone. Vanaf iOS 18 kan je echter ook direct vanaf de iPhone 15 en 15 Pro Matter-apparaten bedienen zonder tussenkomst van zo’n Matter-hub.

Hiervoor bevatten de iPhone 15 en 15 Pro, evenals de aankomende iPhone 16-serie, een Thread-radio. Thread is een van de netwerkprotocollen waarmee je Matter-apparatuur kan bedienen. Deze techniek zit ook in apparaten zoals de Apple TV 4K-streamingbox en HomePod-speakers. Daarmee kon je al Matter-apparaten toevoegen aan Apple HomeKit. Dankzij de update naar iOS 18 is zo’n Apple Home-hub echter niet meer vereist om bijvoorbeeld je lampen te bedienen.

Dit geldt alleen voor de momenten dat je binnen Thread-bereik bent van de smarthome-apparatuur. Voor toegang op afstand heb je nog steeds een Matter-hub nodig. Daarnaast kan je hiermee alleen de apparatuur bedienen, zoals het in- en uitschakelen van lampen. Zodra je een automatisering wilt aanmaken of geavanceerde instellingen moet aanpassen, is een Matter-hub alsnog vereist.

Smarthome-apparaten van Eve

Smarthomefabrikant Eve heeft via een blogpost ondersteuning aangekondigd voor de Matter-upgrade van iOS 18. Hierdoor kun je via de Eve-app slimme producten bedienen zonder hub – dat geldt ook voor het automatiseren van verbonden lampen en andere apparaten. Wie meer functies nodig heeft, kan later altijd nog een Matter-hub toevoegen, zegt de fabrikant, waarmee de apparaten dan op afstand bediend kunnen worden.

Vermoedelijk brengen andere smarthomefabrikanten mettertijd soortgelijke updates uit voor hun apps. Tot die tijd kun je de Matter-apparaten lokaal bedienen en toevoegen aan je Apple-huis vanuit de HomeKit-app.

ios 18iphoneiphone 15iphone 16mattersmarthomethread

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen