Nieuws

iPhone 18 Pro-serie stapt als eerste over op 2nm-chipsets

iPhone
© Unsplash / Samuel Angor
De iPhone 18 Pro en iPhone 18 Pro Max stappen mogelijk als eerste over op 2nm-chipsets. Die toestellen worden naar verwachting in 2026 gepresenteerd.

Terwijl Apple nog moet beginnen met de levering van de iPhone 16-serie, zijn analisten al bezig met de iPhones die in 2025 en 2026 op de markt zullen verschijnen. De bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo meldt via X dat 2026 in het teken zal staan van Apples eerste 2nm-chips voor iPhones. Volgens de analist zullen echter niet alle iPhone 18-modellen zo’n efficiëntere chipset krijgen, vanwege de hoge kosten die hiermee gepaard gaan.

Volgend jaar blijft Apple volgens Kuo nog vasthouden aan 3nm-processoren uit de fabrieken van TSMC. De analist voorspelt dat Apple daarvoor dezelfde N3P-wafertechniek wil gebruiken als voor de A18 en A18 Pro. Dit betekent dat de prestatieverbeteringen volgend jaar waarschijnlijk beperkt zullen zijn; bij de overstap van de A17 Pro naar de A18-reeks ging Apple nog van N3B naar N3P, een verder geoptimaliseerde variant van TSMC’s 3nm-chiptechnologie.

Vermoedelijk betekent dit ook dat we volgend jaar opnieuw twee chipsets zullen zien: de A19 en A19 Pro. Bij de A18-serie is het verschil tussen deze chipsets relatief klein. Beide chipsets beschikken over zes CPU-kernen, terwijl de A18 Pro één extra GPU-kern heeft, voor een totaal van zes. Dit verschil is waarschijnlijk toe te schrijven aan een proces genaamd ‘binning’, waarbij het prestatieniveau van een chipset wordt bepaald. Een krachtigere chip, of een chip met de minste defecten, wordt de A18 Pro, terwijl de andere kan dienen als de standaard A18.

Exclusiviteit voor Apple

Vanaf 2026 zal er mogelijk meer veranderen dankzij de introductie van die 2nm-chipsets. Daarvoor moet TSMC echter nog flink aan de slag. De chipmaker zou deze zomer zijn gestart met de testfase voor chips op het 2nm-productieproces. Op basis van deze tests zal TSMC het productieproces bijstellen, om ergens in 2025 de massaproductie te kunnen starten.

Hoe voorspoedig dat proces verloopt, hangt af van de yields in de testfase. Een yield is het percentage bruikbare chips op een wafer. Hoe hoger het ‘yieldpercentage’, hoe meer chips op een wafer kunnen worden gebruikt. Doorgaans ligt dat percentage aan het begin vrij laag en stijgt dit naarmate TSMC meer wafers fabriceert.

Er wordt verwacht dat alle 2nm-wafers die TSMC volgend jaar produceert naar Apple gaan. De techgigant sloot voor TSMC’s 3nm-procedé ook al een exclusiviteitsdeal. Een lange tijd kon alleen Apple zulke chips bestellen. Of dat ook het geval zal zijn voor het nieuwe procedé, moet de tijd uitwijzen.

appleiphone 18 proiphone 18 pro max

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen