Nieuws

Xiaomi verkoopt nu meer smartphones dan Apple

Xiaomi 14 Ultra
© Xiaomi
Smartphonefabrikant Xiaomi verkocht in augustus meer toestellen dan Apple. Samsung blijft, net als voorgaande kwartalen, aan de leiding.

Hoewel Xiaomi in augustus nauwelijks meer toestellen verkocht, zag Apple de verkoop van iPhones fors teruglopen. Hierdoor kon Xiaomi in augustus de tweede plek op de wereldranglijst van grootste smartphonefabrikanten overnemen van Apple. Jaar-op-jaar wist Xiaomi echter vele malen meer smartphones te verkopen, met een groei van 22%. Marktonderzoeker Counterpoint voorspelt dat deze groei in het tweede kwartaal zal afvlakken.

Xiaomi dankt deze groei volgens de onderzoeker aan zijn nieuwe productstrategie, die bestaat uit één zogenaamd hero-model per prijscategorie, in plaats van een breed assortiment aan smartphones binnen één categorie. Hierdoor kon de marketingafdeling zich focussen op een kleiner aantal toestellen, wat leidde tot betere resultaten. Bovendien betrad Xiaomi nieuwe markten.

Verkoopstatistieken smartphones Counterpoint
© Counterpoint

Het merendeel van Xiaomi’s verkopen vindt plaats in de prijscategorie onder de 200 dollar, waarbij de Redmi 13-serie een goed voorbeeld is. Vlaggenschipmodellen zoals de Xiaomi 14-serie zijn, met name in markten zoals India en thuisland China, aanzienlijk minder populair. In Europa kampt het merk met sterke concurrentie van onder andere Apple en Samsung, evenals het Chinese BBK, waar OnePlus en OPPO deel van uitmaken.

Seizoenseffecten

Dat Xiaomi de tweede plek van Apple heeft overgenomen, is deels te danken aan de verbeterde strategie. Daarnaast spelen ook seizoenseffecten een rol in de veranderde volgorde. Apple verkoopt namelijk altijd minder iPhones in de aanloop naar de jaarlijkse iPhone-presentatie. Dit is ook zichtbaar in de grafiek van Counterpoint: de afname begint al na de jaarwisseling, maar versnelt richting het evenement.

In september stijgt de verkoop juist weer fors door de aankondiging van nieuwe iPhones. Van de iPhone 16-serie zou Apple in het pre-orderweekend ruim 30 miljoen exemplaren hebben verkocht. Het lijkt er dus op dat Xiaomi die tweede plek maar heel kort zal vasthouden.

applecounterpointmobielsamsungxiaomi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen