Nieuws

Microsoft Edge waarschuwt je voor vertragende browserextensies

Microsoft Edge
© Microsoft
Browserextensies voegen doorgaans handige functies toe aan Microsoft Edge, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je browser trager werkt. Daar gaat Microsoft extensies nu op testen.

Het is de bedoeling dat de “extension performance detector” serieuze prestatieproblemen met browserextensies aankaart. Microsoft Edge analyseert daarvoor de impact van een extensie op het laden van webpagina’s. Als een extensie veel werkgeheugen of rekenkracht nodig heeft, kan dat leiden tot vertraging bij het laden en gebruik van webpagina’s.

Dankzij de performance detector die zulke problemen opspoort, kan je die vertragende extensies met één klik uitschakelen. Microsoft vertelt je ook hoe groot de impact van een bepaalde extensie is op de prestaties van Edge. Een extensie die slechts een paar procent verschil maakt, kun je beter ingeschakeld houden. Het is immers niet vreemd dat extensies enige invloed hebben op de prestaties: ze voeren vaak bewerkingen uit op webpagina’s, zoals het verwijderen van advertenties.

Microsoft Edge extensieproblemen
© Microsoft

Sommige browserextensies vallen echter buiten die categorie en vertragen je browser omdat ze slecht zijn geoptimaliseerd. In dat geval is het raadzaam om een andere extensie te kiezen – tenzij je nooit last hebt van een trage browser, natuurlijk. Hoewel extensies een tragere browserervaring kunnen veroorzaken, verschilt de impact per computer. Hoe sneller je computer, hoe kleiner de impact van een browserextensie.

Experimentele functie

Microsoft heeft de “extension performance detector” al toegevoegd aan de Canary-versie van Edge, specifiek Edge Canary 130. Als de functie naar verwachting werkt, brengt Microsoft deze waarschijnlijk vrij snel naar het bètakanaal en de stabiele versie van Edge voor Windows.

Aangezien het om een experimentele functie gaat, moet je deze in eerste instantie handmatig activeren. Browse daarvoor naar ‘edge://flags/#edge-performance-extension-detection’ (zonder aanhalingstekens). Klik vervolgens op het dropdownmenu en kies voor Enabled. Edge moet daarna opnieuw worden gestart om de analyse te activeren.

Zelfs als je de functie hebt ingeschakeld, zul je niet altijd een melding zien, benadrukt Microsoft. Alleen wanneer er aanhoudende prestatieproblemen zijn die gerelateerd zijn aan je extensies, word je daarover geïnformeerd.

browserextensiesedgemicrosoftMicrosoft EdgeWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen