Nieuws

Touchscreen iPhone 16 Pro zorgt voor problemen

iPhone 16 Pro
© Apple
Via Reddit klagen bezitters van de iPhone 16 Pro over touchscreenproblemen. Gelukkig lijkt het in dit geval te gaan om een bug in de aanraakbescherming van iOS.

De iPhone 16-serie is sinds vrijdag vrij verkrijgbaar. Wie een pre-order had geplaatst, kon vrijdag al op een telefoontje van de pakketbezorger rekenen. Voor veel eigenaren van de iPhone 16 Pro is de ervaring met hun nieuwe aanwinst echter niet zo positief. Zij kampen met een touchscreen dat geregeld niet op aanrakingen reageert. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het scrollen door de iOS-interface, het typen op het virtuele toetsenbord en het tikken op knoppen.

De vraag is nu of dit te wijten is aan de hardware, of dat Apple nog aan iOS moet sleutelen. Bij 9to5Mac denken ze aan dat laatste. Volgens de publicatie is de aanraakbescherming – het algoritme dat onbedoelde aanrakingen voorkomt – te gevoelig afgesteld. Normaal gesproken houdt dit algoritme bijvoorbeeld aanrakingen van je handpalm tegen. Op de iPhone 16 Pro (Max) beschouwt iOS een normale aanraking echter ook als onbedoeld.

Sommige gebruikers melden dat ze vooral problemen ervaren bij het gebruik van de ‘Camera Control’-knop. Andere gebruikers geven echter aan dat het touchscreen ook weigert te reageren wanneer ze de iPhone 16 Pro normaal vasthouden. In een video van Khoas Tian op Mastodon is duidelijk te zien hoe de iPhone aanrakingen weigert.

Dunste schermranden ooit

Een mogelijke oorzaak van de touchscreenproblemen zijn de dunnere schermranden van de 16 Pro en 16 Pro Max. Hierdoor raakt je handpalm sneller het scherm aan, wat er mogelijk toe leidt dat de aanraakbescherming geactiveerd raakt. Waarschijnlijk kan Apple dit eenvoudig oplossen via een iOS-update. Dat is echter nog niet het geval in de versie van iOS 18 die op de iPhone 16 Pro draait wanneer je hem nu koopt, noch in de iOS 18.1-bètaversies.

Met een hoesje kun je het probleem waarschijnlijk grotendeels verhelpen, omdat je handpalm dan niet volledig op het scherm rust. Ook kun je proberen het toestel anders vast te houden, zodat er meer ruimte is tussen je hand en het scherm. Houd daarnaast de updatesectie van iOS in de gaten voor software-updates die het touchscreenprobleem kunnen oplossen.

appleiphoneiphone 16iphone 16 promobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen