Nieuws

Concurrent en vermogensbeheerder tonen interesse in noodlijdende Intel

Intel Pat Gelsinger
© drserg / shutterstock.com
Intel, ooit de grootste chipmaker die er was, verkeert in zwaar weer. Meerdere partijen tonen nu interesse in het bedrijf.

Erg officieel is het allemaal nog niet, maar chipfabrikant Qualcomm zou geïnteresseerd zijn om concurrent Intel over te nemen. Laatstgenoemde fabrikant zit namelijk in moeilijk weer. In Q2 2024 waren de prestaties “teleurstellend”, aldus CEO Pat Gelsinger in het meest recente kwartaalrapport. De winst lag 1% lager dan in 2023, waarmee het bedrijf in feite 1,61 miljard dollar verlies leed.

Slechte papieren

Die slechte resultaten vallen aan een aantal zaken te wijten. Consumenten en bedrijven geven minder uit aan pc’s en dus ook aan chips. Tegelijkertijd investeert Intel fors in de markt voor AI-pc’s en brengt het verschillende AI-chips op de markt. Ook die investeringen drukken de marges fors, vooral omdat de markt voor AI-pc’s nog niet bijzonder groot is.

Dat zorgt ervoor dat Intel flink bespaart. Gelsinger wil het werknemersbestand met zeker 15% verkleinen, nadat het eerder dit jaar al ontslagen doorvoerde. Investeerders kregen ook te horen dat de dividend opgeschort wordt vanaf Q4 2024. Nieuwe chipfabrieken in Duitsland en Polen moeten er voorlopig ook aan geloven: de bouw daarvan werd met twee jaar uitgesteld.

Verre van zeker

Dat is interessant voor Qualcomm: sinds de oprichting maakte Intel nog geen crisis zo groot als deze door. Zowel The Wall Street Journal als Bloomberg berichtte over de interesse van Qualcomm. Het zou om een vriendschappelijk overname gaan, die alleen kan doorgaan als het management van Intel het met het aanbod eens is. Qualcomm zou meteen voor de hoofdmoot gaan en het volledige bedrijf willen overnemen, al zou ook Intel ook mogelijkheden bekijken om bepaalde onderdelen van het bedrijf van de hand te doen. Zo’n gedeeltelijke overname is waarschijnlijker dan een algehele overname: bij een deal van dit formaat worden de mededingingsautoriteiten betrokken, en zij moeten er eerst hun zegje nog over doen.

Binnen het bedrijf is er wel nog geloof in de herstelstrategie te vinden. Apollo Global Management, een grote vermogensbeheerder, bood aan om maximaal 5 miljard dollar in de chipfabrikant te investeren. Die investering moet Intel toestaan om als zelfstandig bedrijf terug recht te krabbelen, zodat het kan overleven zonder een overname door Qualcomm.

Uitgelicht artikel Windows 11 24H2 Copilot+-functies vanaf november ook op AI-pc’s met Intel- en AMD-chips
Apollo Global Managementbusinessintelqualcomm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen