Nieuws

Telegram breekt met privacybelofte: deelt meer data met overheden

Telegram app logo iOS
© stockcam / iStock
Telegram heeft zijn privacybeleid aangepast om in meer gevallen privacygevoelige data als IP-adressen en telefoonnummers met politiediensten te kunnen delen.

Telegram-medeoprichter en -CEO Pavel Durov liet begin september weten aan maatregelen te werken om Telegram ‘minder aantrekkelijk’ te maken voor criminelen. Hoe die maatregelen er precies uit zouden komen te zien, liet de topman toen in het midden. Inmiddels is bekend dat de chatdienst in elk geval meer data gaat delen met autoriteiten. Dat kondigde Durov dinsdag aan via zijn eigen Telegram-kanaal. Ook is het privacybeleid intussen aangescherpt.

‘Criminele activiteiten’

Telegram deelde tot nu toe alleen in uitzonderlijke gevallen gegevens met de autoriteiten, en dan alleen informatie van terreurverdachten. Onder de bijgewerkte voorwaarden deelt de chatdienst echter ook gegevens van personen die ‘criminele activiteiten’ begaan. Hierdoor kan het bijvoorbeeld voorkomen dat Telegram data van drugshandelaren op de chatdienst vrijgeeft.

Of de autoriteiten hun verzoek ingewilligd zien worden, hangt af van het specifieke geval en de aard van de verzoeken. “We voeren een juridische analyse uit van het verzoek, en we kunnen je IP-adres en telefoonnummer doorgeven aan de relevante autoriteiten”, staat te lezen in de nieuwe privacyvoorwaarden. Het is onduidelijk aan welke voorwaarden een gerechtelijk bevel moet voldoen, maar Telegram willigt in elk geval niet zomaar elk verzoek in.

Daarnaast benadrukt de chatdienst dat het alleen telefoonnummers en IP-adressen vrijgeeft. Berichtenverkeer tussen gebruikers via privégesprekken en besloten groepen wordt niet met de autoriteiten gedeeld.

Moderatiebeleid voor Search

Telegram Search, de ingebouwde zoekmachine van de chatdienst, heeft volgens Durov ook een opschoonbeurt gekregen. “Alle problematische content die we in Search vonden, is niet langer toegankelijk,” aldus de topman. Hiervoor maakt het moderatieteam onder andere gebruik van AI, wat ervoor moet zorgen dat ongewenste (criminele) content sneller wordt opgespoord.

Durov benadrukt dat Telegram Search bedoeld is om vrienden en nieuws te vinden, niet voor illegale content. Gebruikers die desondanks illegale of ongewenste content tegenkomen, worden verzocht dit te rapporteren. Het moderatieteam kan zulke content indien nodig volledig verwijderen, of in elk geval weren uit de zoekmachine.

Uitgelicht artikel Telegram app logo iOS Loog Telegram over gebruikersaantal om EU-regels te ontwijken?
Beveiligingontspanningprivacytelegram

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen