Nieuws

X doet blokkeren van gebruikers in de ban

X twitter
© sdx15 / Shutterstock.com
Musk noemt het hoog tijd dat de blokkeerfunctie van X verdwijnt. Tenminste, de eigenaar van X wil dat de functie gedeeltelijk wordt uitgekleed.

Het blokkeren van gebruikers is een ‘kernfunctie’ van Twitter. Hiermee voorkom je dat die gebruikers op je tweets kunnen reageren, en daarnaast voorkomt het dat zij je profielpagina kunnen bekijken (en dus ook je andere tweets kunnen zien). Juist dat laatste lijkt Musk niet wenselijk te vinden; hij ziet X het liefst als een open platform, waarbij je te allen tijde een ander (open) profiel kunt bekijken, ook als diegene je heeft geblokkeerd.

Die aanpassing zou Musks socialemediaplatform binnenkort doorvoeren. Musk noemt echter niet wanneer X de wijziging zal doorvoeren. Ook is het niet duidelijk of het slechts een hersenspinsel van Musk is, of dat er daadwerkelijk plannen bestaan om de blokkeerfunctie aan te passen. Het feit dat de miljardair reageert op een tweet waarin dit wordt beweerd, lijkt het laatste te bevestigen.

Het is op z’n minst opvallend te noemen dat de blokkeerfunctie op deze manier zou worden aangepast. Het doel van de knop is immers ook om enig contact met die gebruikers te verbreken. Dat die personen dan alsnog toegang behouden tot je profiel, maar alleen niet kunnen reageren, maakt van X in elk geval geen veiliger platform. Dit geldt des te meer omdat het platform sinds het aantreden van Musk in 2022 stelselmatig onveiliger is geworden. Dit heeft onder andere te maken met de moderatie – of juist het gebrek daaraan op X.

Misleidende blauwe vinkjes

Accounts van personen die gevaarlijke berichten plaatsen, blijven hierdoor vaker online. Verder neemt ook de hoeveelheid haatspraak en andere narigheden toe. Juist daarvoor zou je een (goedwerkende) blokkeerknop willen hebben, maar die gaat nu dus verdwijnen.

Van de ooit zo gewilde en waardevolle blauwe vinkjes is ook niet veel meer over. Voorheen kon je daaraan afleiden of je te maken had met een geverifieerde gebruiker. Twitter deelde de blauwe vinkjes immers niet zomaar uit. Nu krijg je ze simpelweg bij een X Premium-abonnement. De Europese Commissie oordeelde deze zomer al dat de blauwe vinkjes misleidend zijn en een gevoel van veiligheid bieden – veiligheid die er dus lang niet altijd is.

elon muskontspanningx

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen