Nieuws

Windows 11-update brengt nieuwe functies naar startmenu

Windows licentiecodes ChatGPT
© Surface / Unsplash
Niet alleen het startmenu, maar ook het vergrendelscherm en de accountkiezer veranderen bij de laatste update een beetje.

Microsoft heeft een nieuwe update voor Windows 11 uitgerold. De update, KB5043145 genoemd, brengt meteen enkele nieuwe functies naar Windows 11 22H2 en 23H2. De grootste wijzigingen zijn te vinden in de taakbalk en het startmenu.

Nieuwigheden

De meest recente update voor Windows maakt het eerst en vooral makkelijker om bestanden te delen. Als je vandaag naar een bestand zoekt via het startmenu, dan moet je de bestandslocatie eerst openen in verkenner om het te kunnen delen. Daarnaast krijg je vandaag de optie om het bestand lokaal of in de browser te openen. Ook via die wegen kan je het delen, maar dat is eerder omslachtig. Door de meest recente update te installeren, krijg je die deelmogelijkheid meteen te zien. Op die manier kan je veel sneller bestanden delen met andere gebruikers.

Luister je vaak muziek? Dan is de volgende functie een nuttige toevoeging: er komen mediacontrols op het vergrendelscherm van Windows 11. Daarmee kan je het afspelen bedienen zonder dat je de pc dient te ontgrendelen. Tijdens het muziek luisteren of streamen van een film kan het wel eens gebeuren dat het scherm automatisch vergrendeld wordt. Vanaf nu zal je ook dan nog muziek kunnen doorspoelen, terugspoelen en pauzeren. Voor meer uitgebreide handelingen zal je wel de pc nog moeten ontgrendelen.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Vier actief misbruikte zerodays gepatcht voor Windows 10 en 11

Wellicht de meest ingrijpende verandering voor Windows 11 is het feit dat je niet meer helemaal hoeft uit te loggen om van gebruiker te wisselen. Gebruiken meerdere mensen dezelfde computer of heb je zelf meerdere gebruikersaccounts? Dan is de functie zeer welgekomen. Microsoft stopt namelijk een accountkiezer in het startmenu. Die verschijnt in de vorm van een beletselteken (…). Klik je op die drie puntjes in het startmenu, dan krijg je meteen een lijstje van gebruikers te zien. Wisselen van gebruiker is nog slechts een kwestie van op het juiste account te klikken.

Update installeren

Ook op de achtergrond sleutelde Microsoft aan het OS, dat stabieler wordt en daardoor beter kan presteren. Voor gebruikers die Windows 11 22H2 gebruiken is dit wel de laatste optionele update. Vanaf oktober verschijnen er enkel veiligheidsupdates voor 22H2. Verbeteringen en nieuwe functies blijven vanaf dan voorbehouden voor 23H2. De update verschijnt in eerste instantie wel alleen voor Windows Insiders. Zij testen de nieuwe functies uit, en kunnen eventuele plooien gladstrijken voor de algemene release. Geschat wordt dat die algemene release op 8 oktober plaatsvindt. Vanaf dan zal iedereen de Windows 11-update kunnen installeren.

microsoftupdateWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen