Nieuws

Intel is bijna volledig van de GPU-markt verdwenen

Intel Arc GPU
© Intel
Grafische kaarten van Intel vinden maar moeilijk intrek: geen enkele fabrikant ging er in 2024 al mee aan de slag.

Intel doet het de afgelopen jaren niet zo goed. Dat wordt vooral duidelijk als we naar de markt voor discrete GPU’s kijken. In 2022 lanceerde de CPU-fabrikant een reeks GPU’s onder de Arc-naam. Een dikke twee jaar later zijn die grafische kaarten zo goed als van het toneel verdwenen.

Althans, dat is de conclusie die Jon Peddie Research uit een recent onderzoek trekt. Uit die analyse blijkt dat er in Q2 2024 maar liefst 9,5 miljoen grafische kaarten verkocht worden. Dat is een stijging van 8,7% tegenover Q1 2024. Vooral AMD en Nvidia profiteren van die stijging. Zij zien de verkoop van GPU’s met respectievelijk 9% en 9,7% stijgen. Voor AMD is dat een stijging van 3% tegenover vorig jaar, en voor Nvidia 61,9%. Die cijfers tonen aan dat fabrikanten graag aan de slag gaan met materiaal van AMD en Nvidia, maar dat Nvidia de GPU-markt duidelijk domineert.

Het marktaandeel van Intel zakt volledig weg in 2024. © Jon Peddie Research

Bij Intel ligt de situatie helemaal anders. De A770 en A750 doen het niet bijzonder goed bij consumenten en fabrikanten. Het marktaandeel van Intel zakt in 2024 weg naar 0%. Het merk verkocht in 2024 dus zo goed als geen discrete GPU’s aan zogenaamde ‘Add In Board’-partners (AIB’s). Dat zijn fabrikanten zoals ASUS, MSI of Gigabyte die aan de slag gaan met een GPU-chip, en die daarmee de uiteindelijke GPU’s maken. Die vind je op die manier vooral terug van AMD en Nvidia, maar minder van Intel: daar produceren ze alle GPU’s zelf.

Battlemage

De situatie is iets rooskleuriger als we naar geïntegreerde GPU’s kijken. Intel heeft pas een nieuwe Lunar Lake-processor voor laptops gelanceerd. Daarin zit nieuwe GPU-technologie en verwacht wordt dat Intel die Xe2-cores ook naar discrete GPU’s brengt. Die grafische kaarten zouden dit jaar nog uitgebracht worden onder de nieuwe ‘Battlemage’-lijn. De grote vraag is natuurlijk of Intel daarmee binnenraakt bij AIB’s. Binnenkort zou Nvidia met de GeForce RTX 5000-serie komen, en de kans is eerder klein dat Intel daar goed mee kan concurreren.

amdgaminggpuintelIntel ArcxIntel Battlemagenvidia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen