Nieuws

Air France stapt over op Starlink voor gratis wifi aan boord

Air France wifi Starlink
© Air France
Vanaf 2025 genieten alle Flying Blue-leden van gratis wifi op vluchten van Air France. Hiervoor stapt de maatschappij over op satelliettechnologie van Starlink.

KLM en Air France bieden klanten sinds 2013 de mogelijkheid om wifi te gebruiken tijdens de vlucht. Nadat de service eerst werd geïntroduceerd op intercontinentale vluchten, kun je inmiddels ook binnen Europa internetten op vluchten van Air France en KLM. Momenteel werkt Air France voor de zogeheten inflight connectivity (IFC) samen met Anuvu, Intelsat en Panasonic Aviation, maar per 2025 stapt de luchtvaartmaatschappij over op het satellietaanbod van Starlink.

Gratis wifi bij Air France

Dankzij de overstap meent Air France “ultrasnelle connectiviteit” te kunnen bieden, waarvan de ervaring vergelijkbaar is met wifi of mobiele datanetwerken op de grond. Bovendien zegt Air France deze service gratis aan te bieden aan alle passagiers, op voorwaarde dat zij met hun Flying Blue-account inloggen. Niet-leden kunnen kosteloos een account aanmaken tijdens de vlucht, benadrukt de Franse luchtvaartmaatschappij.

De internetverbinding moet snel genoeg zijn om niet alleen met vrienden en familie te chatten, te browsen op het web en e-mails te versturen, maar ook om online videogames te spelen en tv-series en films te streamen. Elke passagier mag meerdere apparaten tegelijkertijd verbinden, waaronder smartphones, tablets en laptops, aldus de airline.

Het duurt nog wel even voordat de service beschikbaar is op vluchten van Air France. De eerste vliegtuigen worden vanaf de zomer van 2025 van de techniek voorzien. Dit geldt voor zowel de internationale als regionale vloot van het bedrijf. Voor vliegtuigen die dan nog niet zijn overgezet op Starlink, zegt de airline dat passagiers een gratis “Message Pass” krijgen aangeboden. Wie meer data of een snellere verbinding wil, moet daarvoor nog betalen.

Voordelen van Starlink

Volgens Air France biedt SpaceX’ Starlink-satellietdienst het meest dichtbevolkte satellietnetwerk dat er bestaat. Dat netwerk biedt hoge datasnelheden en een lage latency, waardoor het internet snel aanvoelt. Bovendien is het bijna wereldwijd, zelfs in zeer afgelegen gebieden, beschikbaar. Er zijn wel enkele uitzonderingen, maar daar treedt de airline niet verder op in detail.

Air France is overigens niet de eerste luchtvaartmaatschappij die een deal sluit met SpaceX. De satellietgigant sloot eerder al deals met onder andere Hawaiian Airlines, Qatar Airways, United Airlines, AirBaltic en enkele andere airlines. Na AirBaltic is Air France de tweede Europese airline met een deal. Het is niet bekend of zustermaatschappij KLM ook overstapt op Starlink.

Uitgelicht artikel Starlink Starlink-apparatuur gevonden op crashsite Russische drones
air francemobielsatellietstarlinkwifi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen