Nieuws

Samsung stopt vanaf 2026 solidstate-batterijen in wearables

Samsung Galaxy Watch
© Unsplash/Daniel Romero
Samsung Electro-Mechanics ontwikkelde naar verluidt 's werelds eerste compacte solidstate-batterij voor wearables, zoals de Galaxy Watch-serie.

Batterijfabrikanten richten zich bij de ontwikkeling van solidstate-batterijen doorgaans op EV-batterijen. Door het formaat zijn dit soort batterijen makkelijker te ontwikkelen: de grootte van de componenten speelt daarbij een minder grote rol. Zodra de grotere batterijen aan de eisen voldoen, begint de ontwikkeling van kleinere batterijen. De Electro-Mechanics-divisie van Samsung, die elektronische componenten ontwikkelt, ziet nu al kansen voor kleine solidstate-batterijen.

De eerste kleine solidstate-accu van de Samsung-dochter is zelfs al opgestuurd naar partners, meldt Business Korea. Het prototype van de eerste ultracompacte solidstate-batterij biedt een energiedichtheid van 200 Wh/L. De Zuid-Koreaanse zakensite claimt dat Samsung daarmee de “hoogste energiedichtheid in de batterij-industrie” heeft behaald, maar dat lijkt niet te kloppen. De Belgische R&D-gigant Imec lanceerde onlangs bijvoorbeeld een solidstate-batterij met een energiedichtheid van 1.070 Wh/L.

Het is mogelijk dat de bron specifiek doelt op ultracompacte batterijen. De energiedichtheid daarvan ligt mogelijk iets lager, vooral bij solidstate-exemplaren. Op dit moment kunnen we hierover echter alleen speculeren.

Massaproductie vanaf 2026

Wat vaststaat, is dat dit nieuwe type batterijen veel voordelen heeft. Behalve dat solidstate-accu’s een hogere energiedichtheid hebben, zijn ze ook veiliger dan lithium-ion-batterijen. Dit komt doordat de vaste elektrolyt die wordt gebruikt, minder vatbaar is voor brand bij schade aan de batterij dan de vloeibare elektrolyt in lithium-ion-accu’s.

Deze voordelen komen mogelijk al vanaf 2026 naar de Galaxy Watch-serie. Als de testfase met de solidstate-batterijen succesvol verloopt, wil Samsung Electro-Mechanics de batterijen vanaf 2026 in massaproductie nemen. Samsung Mobile, dat naast smartphones ook smartwatches en andere wearables produceert, zou de eerste klant zijn voor dit type batterij.

Mogelijk betekent dit dat de Galaxy Watch 9-serie gebruikmaakt van dit nieuwe batterijtype. Dit hangt echter sterk af van het succes van de testfase.

Uitgelicht artikel elektrische auto batterij Samsungs nieuwe EV-batterij laadt tot 80% in 9 minuten
Galaxy watchmobielsamsungsamsung galaxy watchsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen