Nieuws

Microsoft Defender waarschuwt bij gevaarlijke wifinetwerken

© Microsoft
Microsoft Defender waarschuwt gebruikers voortaan voor onveilige en verdachte wifi-hotspots. De VPN in de Defender-app moet vervolgens je privacy beschermen.

Beveiligingsonderzoekers van Kaspersky becijferden afgelopen zomer dat één op de vier wifi-hotspots in Parijs onveilig is. Doorgaans ontbreekt het zulke gratis wifi-hotspots aan beveiliging tegen cyberaanvallen. Zo zijn ze niet beveiligd met wachtwoorden, zijn ze kwetsbaar voor WPS-aanvallen en gebruiken ze de verouderde WPA2-beveiligingsstandaard. Die kwetsbaarheden in wifi-hotspots dienen als toegangspoort voor hackers, die via onbeveiligde netwerken kunnen meekijken wanneer je inlogt op sociale media en zo wachtwoorden en andere gevoelige gegevens kunnen stelen.

Unsecure Wi-Fi Detection

Microsoft Defender zegt gebruikers daartegen te beschermen met ‘Unsecure Wi-Fi Detection’. Zoals de naam doet vermoeden, detecteert Defender wanneer je met een onbeveiligde wifi-hotspot verbindt en brengt het je daarvan op de hoogte. Vervolgens kan je direct de Defender-VPN activeren. Die VPN zorgt ervoor dat de gegevens die je verstuurt, hoe dan ook beveiligd zijn, zelfs als het netwerk wordt gemonitord door hackers.

Als aanvulling op het detecteren van onbeveiligde netwerken, controleert Microsoft voortaan ook of een netwerk ‘verdacht’ is. Met andere woorden: zijn er elementen aanwezig die erop wijzen dat hackers je gegevens proberen te stelen? Als de Defender-app zulke onveilige elementen op het wifi-netwerk terugvindt, word je als gebruiker ingelicht. Ook dan kan je ervoor kiezen de VPN te activeren, zodat je gegevens beschermd blijven tegen cyberaanvallen.

Microsoft rolt deze functie eerst uit naar gebruikers op Android en iOS. MacOS en Windows volgen later. Gebruikers van macOS moeten ook iets langer wachten op ‘Unsecure Wi-Fi Detection’. Deze functie is al wel beschikbaar op Android, iOS en Windows.

Microsoft 365-abonnement

Momenteel zijn de genoemde Defender-beveiligingsfuncties voor wifi-hotspots alleen beschikbaar als je een Microsoft 365 Family- of Individueel-abonnement hebt. Wat de VPN betreft: die is in België en Nederland nog niet beschikbaar. Voorlopig is deze alleen toegankelijk in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Azië en Latijns-Amerika.

Microsoft zegt de beschikbaarheid binnenkort uit te breiden naar 10 extra landen, maar noemt nog niet om welke landen het gaat. Wel zouden er in elk geval ook Europese landen bij zitten.

Uitgelicht artikel Windows Defender malware Nieuwe malware kan Microsoft Defender omzeilen
AndroidBeveiligingiosmacosmicrosoftmicrosoft defenderWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen