Nieuws

Photoshop Elements en Premiere Elements krijgen AI-update

photoshop elements
© Adobe
Adobe Photoshop Elements 2025 en Premiere Elements 2025 krijgen een lijvige AI-update die verschillende nieuwe features toevoegt.

Zo is er voor Photoshop Elements een Magic Eraser-achtige tool voor het verwijderen van objecten en slimme scherptediepteaanpassingen. Ook videobewerkers krijgen een reeks nieuwe AI-features, in Premiere Elements 2025. De update introduceert dynamische titels, kleurcorrectietools en een vereenvoudigde tijdlijn.

De Elements-apps richten zich zoals bekend op de casual gebruiker en bieden een selectie van de professionele functies uit de high-end suites. Zie het als een uitgeklede, maar toegankelijke versies van Photoshop en Premiere Pro, speciaal voor wie geen tijd of zin heeft om zich in de wereld van professionele foto- of videobewerking te storten. Bovendien vraagt Adobe geen abonnementskosten voor deze software; je kan de apps los kopen voor 100 euro per stuk of samen voor 150 euro. Dankzij de nieuwste AI-functies kan je zonder veel technische kennis indrukwekkende resultaten bereiken.

Nieuwe AI-magie in Photoshop Elements 2025

Photoshop Elements 2025 komt met een slimme objectverwijderingsfunctie, vergelijkbaar met de Magic Eraser van Google en Apples Clean-Up tool. Je selecteert simpelweg het object, dier of persoon dat je uit het plaatje wil verwijderen en de AI vult automatisch de achtergrond in.

Daarnaast introduceert de app een portretmodusachtige functie: Depth Blur. Je selecteert een focuspunt en Adobe’s AI voegt vervolgens een onscherpte-effect toe om diepte te simuleren, alsof je met een lens met een groot diafragma werkt. Je kunt ook de sterkte van de onscherpte en het scherptebereik zelf bijstellen.

Ook nieuw is ook een kleurcorrectietool waarmee je een gebied in een foto kunt selecteren, een nieuwe kleur kiest en die eenvoudig aanpast met behulp van een schuifregelaar. Daarnaast kun je nu moeiteloos onderwerpen uit de ene foto combineren met achtergronden uit een ander beeld. Ook is er een AI-motioneffect toegevoegd dat bewegingsonscherpte simuleert voor onderwerpen, wat voor een dynamisch effect zorgt.

Premiere Elements 2025: eenvoudiger videobewerken

Premiere Elements 2025, de videobewerkingsapp voor minder bedreven videomakers, krijgt ook een AI-upgrade. Zo is er een nieuwe tool voor witbalans en worden LUT’s (kleurcorrectietabellen) toegevoegd, waarmee je eenvoudig de kleurtonen van je video kunt aanpassen.

Adobe heeft ook de tijdlijn eenvoudiger gemaakt. “Videotracks worden nu gegroepeerd, net als audiotracks, voor een overzichtelijker workflow. Daarnaast kun je nu veelgebruikte bewerkingsopties sneller vinden via het nieuwe Quick Tools-menu en individuele tracks vergrendelen om onbedoelde wijzigingen te voorkomen”, aldus Adobe. Verder zijn er nieuwe dynamische titels toegevoegd met meer tekstopties, en kun je Adobe Stock-titelsjablonen gebruiken zonder extra kosten.

Beide Elements-apps ondersteunen volledig Apples M3-chip, wat betere prestaties moet opleveren voor Mac-computers. Voor wie onderweg wil bewerken, zijn er ook afgeslankte web- en mobiele versies van de apps beschikbaar.

Met de MAX-conferentie, die op 14 oktober van start gaat, kunnen professionele gebruikers meer ontdekken over de nieuwe AI-functies die naar Adobe’s high-end desktop-apps komen.

adobeadobe elementsaiphotoshop elementspremiere elements

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen