Nieuws

Microsoft stopt met productie HoloLens

hololens
© Microsoft
Microsoft stopt met de productie van de HoloLens 2. Meer zelfs: de techreus heeft ook geen opvolger klaar voor zijn virtualreality-headset.

Het nieuws komt via de gespecialiseerde website UploadVR. Opvallend is dat Microsoft zijn HoloLens-productlijn volledig lijkt stop te zetten. Het bedrijf laat aan klanten en zakelijke partners weten dat ze dus snel moeten zijn om alsnog een HoloLens-headset aan te schaffen, want de bestaande voorraad zal niet worden aangevuld. Wie de VR-headset in huis heeft, moet zich wel geen zorgen maken: de HoloLens 2 zal nog tot 2028 beveiligings- en software-updates blijven ontvangen. De originele HoloLens verliest zijn ondersteuning wel al op 10 december 2024.

HoloLens brak niet door bij grote publiek

Het besluit komt niet als een verrassing. Microsoft schrapte in 2022 al de plannen voor een HoloLens 3. In datzelfde jaar verklaarde Alex Kipman, voormalig hoofd van de mixed reality-divisie, dat de HoloLens “het goed deed” en de geruchten over de teloorgang overdreven waren. Maar amper twee jaar later is de situatie totaal anders.

De HoloLens 2, die in 2019 werd gelanceerd, richtte zich voornamelijk op de zakelijke markt en is nooit echt doorgebroken bij het grote publiek. Ondanks een aantal jaren voorsprong in de AR/VR-industrie, bleek dit uiteindelijk onvoldoende, vooral nadat Microsoft vorig jaar de volledige software suite voor mixed reality schrapte.

Deze stap markeert dus het einde van een tijdperk voor HoloLens, die ooit werd gezien als een pionier op het gebied van augmented reality voor bedrijven.

Uitgelicht artikel Office 2024 Microsoft lanceert Office 2024 voor pc en Mac
augmented realityhololensmicrosoftvirtual reality

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen