Nieuws

Samsung-update maakt Galaxy S10 en Note 10 onbruikbaar

Samsung Galaxy S10
© Unsplash / Christian Wiediger
De uitrol van een SmartThings-update heeft ernstige gevolgen voor de Samsung Galaxy S10 en Galaxy Note 10. Beide smartphones komen na de update vast te zitten in een bootloop.

Naast Samsungs Galaxy S10- en Note 10-serie worden mogelijk ook de Galaxy A90 en Galaxy M51 getroffen door de bug in SmartThings. Concreet gaat het om een update voor het SmartThings Framework, de ‘onderliggende code’ voor het SmartThings-smarthomeplatform van Samsung. De update met versienummer 2.2.02.11 verscheen op 2 oktober in de Galaxy Store op Android en heeft sindsdien tot meerdere gecrashte toestellen geleid, zo blijkt uit verschillende meldingen op Reddit.

Hoeveel gebruikers precies zijn getroffen door de bug in SmartThings, is nog niet duidelijk. Het probleem doet zich naar verluidt voor op alle toestellen in de Galaxy S10- en Note 10-serie. Het maakt, zo schrijft Android Police, ook niet uit waar je het toestel hebt gekocht. Meldingen over de SmartThings-bug komen uit alle windstreken, ook uit Europa. Veel gebruikers geven aan dat het probleem plotseling is ontstaan. De update werd namelijk automatisch geïnstalleerd, tenzij je automatische updates hebt uitgeschakeld. Galaxy-apps op Samsung-toestellen worden standaard automatisch bijgewerkt.

Fabrieksreset als enige redmiddel

Wanneer je toestel is getroffen door de bug, is een volledige fabrieksreset de enige oplossing. Hiermee worden alle fabrieksinstellingen hersteld, maar gaan ook alle bestanden op je smartphone – inclusief foto’s en accounts – verloren. Momenteel is er geen andere oplossing bekend. Of Samsung later met een update komt, is nog niet duidelijk.

Het is goed om te weten dat het om een softwareprobleem gaat waarvan de exacte oorzaak nog moet worden vastgesteld. Een reset lost het probleem op; je hoeft je geen zorgen te maken over mogelijke schade aan de hardware van je smartphone.

Automatische updates uitschakelen

Gebruikers die nog geen problemen ondervinden met hun toestel, adviseren we om de Galaxy Store te openen en automatische updates uit te schakelen. Hiervoor moet je sinds kort inloggen met je Samsung-account. Hiermee voorkom je dat Samsung de SmartThings-update alsnog probeert te installeren op je Galaxy S10, Note 10, A90 of Galaxy M51.

AndroidsamsungSamsung Galaxy Note 10Samsung Galaxy S10smartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen