Nieuws

Zesvingerige handschoenen verstuurd naar wereldleiders als waarschuwing voor AI

Saidot zesvingerige handschoenen
© Saidot
Activisten hebben zesvingerige handschoenen verstuurd naar verschillende wereldleiders. De actie geldt als onheilspellende waarschuwing voor de gevaren van AI.

Wie al eens met AI-beeldgenerators te maken kreeg, weet dat de artificiële intelligentie vaak nog foutjes maakt. Een bekend voorbeeld is een extra vinger aan een hand die er niet hoort. De zesvingerige handschoenen symboliseren de gebreken (en dus mogelijke gevaren) van AI.

De handschoenen zijn gemaakt door de Finse start-up Saidot. Die wil in de eerste plaats bewustzijn te creëren rondom de risico’s van AI, die ook nog eens moeilijk te voorspellen zijn. De handschoenen zijn onder meer verstuurd naar Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie), actrice Scarlett Johansson, maar ook naar Meta-baas Mark Zuckerberg en OpenAI-directeur Sam Altman. Dat meldt The Next Web. De actie geldt als symbolische oproep voor strengere AI-regulering en meer aandacht voor digitale rechten.

Fysieke herinnering aan urgentie

Volgens Veera Siivonen, mede-oprichter van Saidot, ontwikkelt AI zich zo snel dat de gevolgen en risico’s vaak moeilijk te voorzien zijn. Saidot benadrukt dat hoewel er stappen zijn gezet om AI veiliger te maken, er nog meer inspanningen nodig zijn om de technologie te reguleren en beter in lijn te brengen met menselijke waarden. De handschoenen dienen als fysieke herinnering aan deze urgentie.

Het bedrijf richtte zich ook op de gevaren van agressieve vooroordelen, auteursrechtschendingen en de verspreiding van desinformatie via AI. Saidot hoopt dat hun hands-on benadering (in dit geval letterlijk genomen) helpt om dit debat te versterken.

Uitgelicht artikel openai OpenAI wil veranderen in winstgericht bedrijf, bedrijfstop stroomt leeg
artificiële intelligentiemetaOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen