Nieuws

Microsoft: “Windows 11 gebruiken? Koop een nieuwe pc”

Windows 11 logo
© Rokas Tenys / Shutterstock.com
Microsoft raadt gebruikers die nog op Windows 10 zitten droogweg aan om om een nieuwe pc te kopen. Het lijkt de enige manier om aan de eisen voor Windows 11 te voldoen.

Microsoft heeft lang geprobeerd gebruikers soepel te laten overstappen van Windows 10 naar Windows 11, maar nu de deadline nadert, wordt de overgang minder eenvoudig. De hardware-eisen van Windows 11, vooral de verplichte TPM 2.0-ondersteuning op moderne CPU’s, zijn al geruime tijd een punt van kritiek. Zodra de ondersteuning voor Windows 10 op 14 oktober 2025 stopt, zullen miljoenen computers hierdoor niet langer veilig zijn.

Langzaam stijgt de druk, maar de adoptie van Windows 11 blijft laag, mede door de (te?) strenge eisen. Microsoft adviseerde aanvankelijk nog om softwarematig te upgraden, met de gedachte dat de TPM-vereisten niet zwaar zouden wegen voor bedrijven die hun hardware regelmatig vernieuwen.

“Windows 11? Koop een nieuwe pc”

Toch lijkt Microsoft nu een andere koers te varen, door aan te raden om een nieuwe pc te kopen. Dit past in de bredere strategie om Windows 10-gebruikers aan te moedigen de overstap te maken; ook stopt Microsoft met het promoten van Windows 11 op oudere systemen.

Op de supportpagina van Microsoft vinden gebruikers een breed scala aan nieuwe pc-opties, van de Microsoft Surface Studio 2+ tot budgetvriendelijkere laptops, zoals de Samsung Galaxy Book LTE met 8 GB RAM. Naast dit aanbod wijst Microsoft ook op de risico’s van het niet upgraden, omdat Windows 10 na de deadline van 14 oktober 2025 zonder technische ondersteuning, software-updates en essentiële beveiligingspatches komt te zitten.

Er zijn echter enkele uitzonderingen voor wie op Windows 10 wil blijven: LTSC-versies (Long Term Servicing Channel), zoals Windows 10 Enterprise LTSC 2019, worden nog tot 2029 ondersteund. Voor niet-kritieke toepassingen kan deze optie echter onnodig duur zijn.

Uitgelicht artikel Windows 11 24H2 Nieuws Windows 11-bootloopbug opgelost door Microsoft
microsoftwindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen