Nieuws

Oekraïne hackt Russische staats-tv als verjaardagscadeau voor Putin

tv ruis
© Iuliia Mikhalitskaia / iStock
President Putin viert zijn 72ste verjaardag, maar de tv-zenders vieren dit jaar niet mee. Die werden namelijk gehackt door Oekraïne.

Gisteren nog waren verschillende websites van Belgische steden en provincies een tijdlang onbereikbaar. De oorzaak was een cyberaanval die gelanceerd werd door een pro-Russische hackersgroepering. De effecten van de aanval waren van korte duur: de websites gingen een tijdlang uit de lucht, maar waren snel weer bereikbaar. Een cyberaanval vanuit Oekraïne op Rusland, waarbij een publieke omroep voor televisie en radio neergehaald werd, lijkt alvast meer effect te hebben.

Het gaat om een cyberaanval op VGTRK, een Russische staatsomroep waar 5 tv-kanalen, 5 radioposten en 80 regionale tv- en radiozenders toe behoren. Woordvoerders van president Putin noemen de aanval ongeëvenaard. In het Russische Parlement krijgt het “collectieve Westen” de schuld van de aanval, die deel uitmaakt van de oorlogsactiviteiten van Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zegt dat nog uitgezocht wordt wie precies verantwoordelijk is . “Maar we begrijpen dat als het collectieve westen zegt Rusland een strategische nederlaag te willen bezorgen, dat een aanval op de media daarbij hoort”. Rusland zal de aanval op de media dan ook aanklagen bij de Verenigde Naties en bij UNESCO.

Hackers uit Oekraïne

Volgens het Russische gazeta.ru zit de Oekraïnse hackersgroepering “sudo rm -RF” achter de cyberaanval. Die naam is een knipoog naar een commando dat alle mappen en bestanden van een Linux-systeem wist. Eerder waren de hackers verantwoordelijk voor het neerhalen van RuTube, een Russische variant van YouTube.

Volgens VGTRK is er “geen significante schade”. Een anoniem lid van de Oekraïense politie laat aan Politico weten dat de cyberaanval wel degelijk voor schade heeft gezorgd. Alle informatie op de servers zou vernietigd zijn, inclusief back-ups. VGTRK kan niet uitzenden dankzij de cyberaanval, en interne diensten liggen eveneens plat, net zoals het internet en telefoondiensten.

De cyberaanval is bovendien een cadeau voor Russisch president Putin, die vandaag zijn 72ste verjaardag viert. Het zal in ieder geval flink lastig worden om de festiviteiten uit te zenden via de staatsmedia.

Uitgelicht artikel Starlink Starlink-apparatuur gevonden op crashsite Russische drones
oekraïneoorlog oekraïneruslandtelevisie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen