Nieuws

Gemini binnenkort op je vergrendelscherm?

Google Gemini op smartphone
© Poetra.RH / shutterstock.com
Er lijkt een nieuwe manier aan te komen om zo snel mogelijk gebruik te maken van Google Gemini op je Android-smartphone.

Een detail uit een bètaversie van Android 15 hint naar een speciale knop voor Gemini op het vergrendelscherm van Android-telefoons. Dit moet ervoor zorgen dat de AI-assistent altijd binnen handbereik is. Daarnaast lijkt het ook een logische stap nu Gemini in steeds meer Google-apps en -producten verschijnt.

Snelle toegang tot Gemini

Volgens Mishaal Rahman van Android Authority is Google een nieuwe knop aan het testen voor het vergrendelscherm in Android 15. Rahman ontdekte deze knop in de Android 15 QPR1 Beta 2. Er lijkt dus weer een nieuwe manier aan te komen om Gemini op te roepen.

Rahman geeft echter ook aan dat de knop (die je hieronder kan zien) momenteel nog niets doet. De knop zit onder de vingerafdrukscanner (op het toestel dat hier gebruikt is) en is dus in het midden geplaatst, in tegenstelling tot de andere snelkoppelingen die je onderaan in de hoeken kan zetten. Deze nieuwe knop is daarnaast ook veel groter.

© Mishaal Rahman / Android Authority

Technisch gezien wordt er in de bèta niet vermeld dat het om een Gemini-knop gaat. Het “schittering”-symbool op de knop suggereert echter dat het wel om een of andere AI-functie (en waarschijnlijk dus Gemini) gaat.

Waarom een speciale knop?

Aangezien de knop nu dus nog niets doet, weten we niet zeker waar hij precies voor zal worden gebruikt. Als het echter inderdaad een knop is om Gemini mee op te roepen vanaf het vergrendelscherm, dan kan dat toch wel erg handig zijn.

Natuurlijk kan je Gemini al op verschillende manieren tevoorschijn toveren, maar als je snel iets wil vragen aan de AI-chatbot van Google, is het handig als dit ook kan wanneer je telefoon nog vergrendeld is. Momenteel kan dat wel (als je dit ingesteld hebt) door simpelweg ‘Hey Google’ te zeggen vanaf het vergrendelscherm, maar dat is ook niet ideaal in elke situatie.

Aan de andere kant zegt Rahman ook dat de knop misschien alleen bedoeld is voor Google-ontwikkelaars om te kunnen experimenteren met aankomende AI-features voor Android 16. We weten dus niet alleen nog niet zeker of normale gebruikers toegang krijgen tot deze knop, maar we weten ook nog niet of de knop voor Gemini of andere AI-features bedoeld is. We zullen zien of de knop in de uiteindelijke release van Android 15 zit.

Uitgelicht artikel Google Gemini logo Gemini Live is nu gratis voor alle Android-gebruikers
aiandroid 15geminigooglemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen