Nieuws

Google moet Play Store openen voor concurrenten

Play Store
© Unsplash / Mika Baumeister
Google is voortaan verplicht om zijn Play Store open te stellen voor alternatieve aanbieders. Dat is het resultaat van een uitspraak van het Amerikaanse District Court.

De beslissing is het gevolg van een vier jaar durend juridisch conflict tussen Google en Epic Games. Voor de komende drie jaar moet Google toestaan dat Android-apps ook via andere stores beschikbaar zijn. Google heeft inmiddels aangekondigd dat het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak en noemt concurrentie met Apple en mogelijke veiligheidsrisico’s als belangrijke redenen.

De uitspraak betekent dat Google andere appwinkels toegang moet geven tot de bibliotheek van de Play Store. Volgens CNBC is Google zelfs verplicht om die alternatieve stores in de Play Store aan te bieden. Het bedrijf mag ook geen exclusieve deals sluiten of zijn eigen winkel standaard installeren op nieuwe toestellen.

Andere betaalsystemen op Play Store

Daarnaast is er ook nieuws over betalingen in de Play Store. Google mag ontwikkelaars niet langer verplichten zijn betaalsysteem te gebruiken. Ontwikkelaars mogen gebruikers zelfs wijzen op goedkopere alternatieven buiten Google Play. Een driemanscommissie, bestaande uit leden van Google en Epic, krijgt de taak om te controleren of Google zich aan de voorwaarden houdt en om technische problemen in kaart te brengen die de uitspraak met zich zou kunnen meebrengen.

In een reactie op de uitspraak verwees een Google-woordvoerder naar een blogpost van Regulatory Affairs VP Lee-Anne Mulholland. Ze benadrukt dat concurrentie met Apple de antitrustzorgen zou moeten wegnemen. “De uitspraak houdt er geen rekening mee dat Android een open platform is waar ontwikkelaars altijd al meerdere distributieopties hadden”, schrijft Mulholland. “De meeste Android-toestellen komen standaard al met twee of meer appstores”, klinkt het.

Mulholland haalt Fortnite als voorbeeld aan: de populaire game is via de Samsung Galaxy Store, via sideloading én via de Epic Games Store beschikbaar op Android, terwijl hij niet in Google Play stond. “Dit soort keuzes heeft geen enkele iPhone-gebruiker”, voegt ze toe.

Veroordeeld voor monopolie

Eerder dit jaar verklaarde een jury unaniem dat Googles Play Store het Amerikaanse antitrustrecht overtreedt en dat het bedrijf met andere partijen illegale exclusiviteitsdeals afsloot om zijn monopoliepositie te behouden. Epic had eerder dit jaar een vergelijkbare uitspraak voorgesteld als wat rechter Donato nu heeft beslist, maar Google vond die eisen toen overdreven en te veel gericht op Epics eigen belangen.

De nieuwe uitspraak rond Google is opvallend, gezien Epic een vergelijkbare zaak tegen Apple grotendeels verloor. Het verschil? De zaak tegen Google werd beoordeeld door een jury, terwijl in de Apple-zaak de beslissing aan een rechter was.

Uitgelicht artikel Epic Games Store Android Epic Games Store gelanceerd voor Android en iOS
antitrustgooglemededingingplay store

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen