Nieuws

Amerikaanse overheid overweegt opsplitsing van Google

Google Chrome
© BigTunaOnline / Shutterstock.com
Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) overweegt maatregelen om het techbedrijf op te breken, waarbij onderdelen als de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem mogelijk afgesplitst worden.

Dit volgt op een uitspraak in augustus 2024 door federale rechter Amit P. Mehta, die oordeelde dat Google zich schuldig heeft gemaakt aan monopolistisch gedrag in de zoekmachinemarkt. Dat meldt de Financial Times.

Hoewel Mehta destijds geen directe oplossing presenteerde om het monopolie van Google te beëindigen, kregen zowel Google als het DOJ de opdracht om mogelijke maatregelen voor te stellen. Inmiddels heeft het ministerie van Justitie zijn voorstel gepresenteerd. Het DOJ pleit voor “gedrags- en structurele remedies” die ervoor moeten zorgen dat Google producten zoals Chrome, Android en de Play Store niet meer gebruikt om de positie van Google Search te versterken ten opzichte van concurrenten of nieuwe spelers, zoals opkomende AI-gebaseerde zoektechnologieën.

Concurrentiebelemmering

Een van de belangrijkste voorstellen van het DOJ is het beperken van Google’s overeenkomsten over standaardzoekmachines, zoals de deals met Apple en Samsung. Uit rechtbankdocumenten bleek dat Google in 2022 maar liefst 20 miljard dollar betaalde aan Apple om als standaardzoekmachine in Safari te blijven. Het ministerie wil deze vorm van concurrentiebelemmering aanpakken om kleinere spelers een eerlijke kans te geven.

Daarnaast stelt het DOJ voor dat Google zijn zoekdata en algoritmes via API’s beschikbaar maakt voor concurrenten, zodat zij kunnen concurreren op een gelijk speelveld. Ook wil het ministerie dat websites de mogelijkheid krijgen om zich af te melden voor het gebruik van hun content door Google’s AI-tools. Verder stelt het DOJ dat Google’s advertentie-activiteiten ingrijpend hervormd moeten worden, maar details daarover zijn nog niet volledig bekend.

Juridische strijd

Google heeft fel gereageerd op de voorstellen van het DOJ. In een blogpost benadrukte Lee-Anne Mulholland, VP Regulatory Affairs bij Google, dat het opsplitsen van Chrome en Android schadelijk zou zijn voor consumenten, bedrijven en ontwikkelaars. Zij stelt dat de beveiliging van beide platformen, waaronder Google Play Protect en Chrome’s Safe Browsing, afhankelijk is van de integratie met andere Google-diensten. Volgens Mulholland zou het delen van zoekdata met concurrenten ook een groot privacyrisico vormen voor gebruikers.

De juridische strijd tussen Google en de Amerikaanse overheid zal naar verwachting nog jaren voortduren. Google heeft aangekondigd in 2025 met een gedetailleerde reactie te komen op de voorstellen van het DOJ, waarmee dit conflict voorlopig nog niet voorbij is.

Uitgelicht artikel Play Store Google moet Play Store openen voor concurrenten

Androidgooglegoogle chromegoogle play storegoogle searchopsplitsingzoekmachine

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen