Nieuws

Twee versies van Windows 11 krijgen geen updates meer

Microsoft Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
Windows 11 21H2 en 22H2 ontvangen voortaan geen updates meer, waardoor de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Voor een softwarefabrikant zoals Microsoft is het belangrijk om versnippering tegen te gaan. Als het merendeel van de gebruikers dezelfde software gebruikt, is het een pak makkelijker (en goedkoper) om daar updates voor te voorzien. Om die reden houdt Microsoft nu al op met de ondersteuning van twee Windows 11-versies, 21H2 en 22H2.

Je kan zelf makkelijk controleren welke versie van Windows 11 jij geïnstalleerd hebt. Daarvoor duik je in de instelling van je pc, en navigeer je naar ‘systeem’. Daar scrol je naar onder tot je ‘Info’ ziet staan. Klik daarop, en onder het kopje ‘Windows-specificaties’ zie je staan welke versie je precies geïnstalleerd hebt.

Geen updates meer voor particulieren

Zie je daar 21H2 of 22H2 staan? Dan is het als thuisgebruiker geen slecht idee om het systeem bij te werken naar een meer recente versie. Die twee versies krijgen namelijk geen ondersteuning meer, en ontvangen ook geen updates. Eventuele bugs en andere kwetsbaarheden die nu nog ontdekt worden, worden dan niet meer gerepareerd. Dat zou eventueel tot misbruik kunnen leiden en zorgt ervoor dat je pc niet meer veilig is.

Het beleid van Microsoft verschilt wel naargelang het type gebruiker. De Pro- en Home-edities van Windows zien de ondersteuning voor 22H2 en ouder verdwijnen. Voor Enterprise-, Education- en IoT Enterprise-edities gaat het minder hard: daar verdwijnt de ondersteuning voor 21H2, maar nog niet voor 22H2. Bedrijven en scholen kunnen zich nog een jaar lang voorbereiden op de volgende update.

Duidelijk is dat Microsoft gebruikers stilaan richting Windows 11 23H2 duwt. Voor scholen en bedrijven is dat minder vanzelfsprekend: een van de nieuwe functies in 23H2 is namelijk het AI-systeem Copilot, dat in het OS geïntegreerd werd. Zij moeten zich kunnen voorbereiden op die nieuwe AI-functies, en moeten in veel gevallen nog bepalen wat werknemers en leerlingen kunnen en mogen doen met dat AI-systeem. Andere functies die met Windows 11 23H2 geïntroduceerd werden, omvatten een back-uptool, een vernieuwde volumemixer en een aantal nieuwigheden voor de bestandsverkenner.

Heb je nog geen Windows 11 op je pc staan, maar draai je nog Windows 10? Dat kan je voorlopig zorgeloos blijven doen. Windows 10 geniet namelijk nog tot 14 oktober 2025 ondersteuning. Die oudere software ontvangt dus nog wel updates, in tegenstelling tot Windows 11 21H2 en 22H2.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Microsoft: “Windows 11 gebruiken? Koop een nieuwe pc”
Beveiligingmicrosoftupdatewindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen