Nieuws

TikTok aangeklaagd in de VS: “Ontworpen om kinderen verslaafd te maken”

TikTok
© iStock / Solen Feyissa
In de VS hebben 14 staten hebben afzonderlijk rechtszaken aangespannen tegen TikTok. Ze beweren dat het socialemediaplatform kinderen met opzet verslaafd maakt.

Nog volgens de aanklacht, geleid door de procureurs-generaal van New York en Californië, zou TikTok de mentale gezondheid van jonge gebruikers schaden en hun gegevens verzamelen zonder toestemming. De claims die moederbedrijf ByteDance maakt over de veiligheid van het platform voor jongeren, worden door de aanklagers als “vals” bestempeld.

De 14 staten beschrijven leggen de nadruk op “verslavende” functies, zoals constante meldingen en het automatisch afspelen van video’s, zoals we dat ook terugzien bij andere sociale media. De aanklagers maken zich grote zorgen om “gevaarlijke TikTok-trends en -uitdagingen, zoals het innemen van te veel Benadryl of het experimenteren met elektrische apparaten”.

TikTok en mentale gezondheid jongeren 

New Yorks procureur-generaal Letitia James benadrukt dat “jonge mensen moeite hebben met hun mentale gezondheid door verslavende sociale media zoals TikTok. TikTok beweert dat hun platform veilig is voor jongeren, maar dat is verre van waar”, meent James. Wel valt op te merken dat de risicovolle uitdagingen door andere TikTok-gebruikers in het leven werden geroepen en niet door het platform zelf. Toch proberen de rechtszaken TikToks “onderliggende bedrijfsmodel” te belichten, dat zou bijdragen aan “het maximaliseren van de tijd die jonge gebruikers op het platform doorbrengen”, om zo de inkomsten uit gerichte advertenties te verhogen. 

Seksuele uitbuiting 

Daarnaast zeggen de aanklagers dat TikTok seksuele uitbuiting van jonge gebruikers faciliteert, via een eigen virtuele munt en een livestreamfunctie. Hoewel TikTok Live bedoeld is voor volwassenen, beweert een van de rechtszaken dat “lakse leeftijdsverificatie de Amerikaanse minderjarigen aanmoedigt om te liegen over hun leeftijd, om toch toegang te krijgen.” Tijdens een livestream kunnen gebruikers munten ontvangen van kijkers. De aanklagers beweren dat deze praktijk “andere ernstige schade kan toebrengen aan minderjarigen, waaronder seksuele uitbuiting” en dat “TikTok zich volledig bewust is van de gevaren die deze functies met zich meebrengen, maar er bewust voor kiest om weg te kijken, met verhoogde winst in het achterhoofd.”

Persoonlijke gegevens onvoldoende beschermd?

De rechtszaken beschuldigen TikTok en moederbedrijf ByteDance ook van het verzamelen van gegevens van jonge gebruikers zonder toestemming. Dit is niets nieuws. Het ministerie van Justitie heeft in augustus een rechtszaak aangespannen tegen TikTok voor het verzamelen van persoonlijke informatie van kinderen en het niet voldoen aan verzoeken om die gegevens te verwijderen. Texas heeft onlangs ook een rechtszaak aangespannen wegens schending van de privacywetten voor kinderen. De aanklagers eisen financiële sancties, waaronder de teruggave van alle winsten die voortkomen uit de vermeende illegale praktijken, en schadevergoeding voor de gebruikers die schade hebben geleden.

TikTok: “Onjuiste en misleidende beschuldigingen”

TikTok heeft onder meer op X geantwoord op de rechtszaken en zegt “sterk in te gaan tegen deze claims.” Het platform noemt de beschuldigingen “onnauwkeurig en misleidend” en somt de verschillende “robuuste waarborgen” op die zijn geïmplementeerd om kinderen te beschermen, zoals “standaard schermtijdlimieten, gezinskoppeling en privacy-instellingen voor minderjarigen onder de 16.”

Deze ontwikkelingen komen op een moment dat moederbedrijf ByteDance onder druk staat om TikTok te verkopen aan een niet-Chinees bedrijf of een landelijke ban te riskeren. De deadline voor deze beslissing is 17 januari, maar de advocaten van het bedrijf hebben onlangs betoogd dat de voorwaarden van deze wet ongrondwettelijk zijn.

Uitgelicht artikel Europees Parlement AI Act EU wil weten hoe TikTok en YouTube content aanbevelen
ontspanningprivacysociale mediatiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen