Nieuws

Google Chrome waarschuwt: uBlock Origin en andere extensies stoppen met werken

Google Chrome logo
© Shutterstock / slyellow
Populaire browserextensies zoals uBlock Origin werken binnenkort niet meer: Google verandert de spelregels voor extensies namelijk.

Gebruik je Google Chrome om te browsen op internet? Dan zal er binnenkort een en ander verandering aan je surfervaring. Op de achtergrond verandert Google namelijk de spelregels voor extensies. Momenteel werken zijn met de Manifest V2-specificaties, maar die ondersteuning haalt Chrome binnenkort weg. Een groot aantal populaire browserextensies, zoals uBlock Origin, zal daardoor niet meer werken.

Dat er iets gelijkaardigs zit aan te komen, is al langer geweten. Google liet in 2019 al weten dat het de standaard achterwege laat. Sinds Chrome versie 88 zit er ondersteuning voor die nieuwe standaard in de browser. Dat was in december 2020. De laatste stabiele Chrome-versie voor Windows is versie 130. Bij de browserextensies hebben ze dus flink wat tijd gehad om de verandering voor te bereiden, maar dat lijkt niet voldoende gebeurd te zijn.

Vooral voor extensies zoals uBlock Origin blijkt dat moeilijk te zijn. Er bestaat enkel een Manifest V2-extensie van. Voor een advertentieblocker die wel werkt met Manifest V3, moeten gebruikers naar uBlock Origin Lite gaan kijken. Enige probleem is dat die extensie minder functies biedt en niet zo goed kan filteren. Heel wat filterregels die in de originele extensie zitten, kunnen namelijk niet succesvol naar uBlock Origin Lite overgezet worden.

In augustus waarschuwde Google Chrome al een eerste keer dat bepaalde browserextensies zouden ophouden met werken. Nu wordt er opnieuw gewaarschuwd. “Deze browserextensie wordt binnenkort niet langer ondersteund omdat die de richtlijnen voor Chrome-extensies niet volgt”, valt nu bij Manifest V3-extensies te lezen. Sommige gebruikers zagen zelfs de melding “Deze extensie is niet meer beschikbaar” en deelden dat op X. Wel is niet zeker of het daarbij om een foutje gaat. Wie nu naar de extensie surft, ziet alleen staan dat de extensie “binnenkort” verdwijnt.

uBlock Origin blijven gebruiken

Nadat Manifest V2 niet meer ondersteund wordt, zal je de extensies nog enige tijd kunnen gebruiken. Chrome biedt een tool aan die het toestaat om extensies te beheren. Daarmee is het mogelijk om de extensies nog tot juni 2025 te gebruiken. Eigenlijk is de tool bedoeld voor bedrijven, zodat extensies die onmisbaar zijn niet meteen stoppen met werken. Als particulier kan je hem ook gebruiken om extensies toch langer te gebruiken.

Uitgelicht artikel Google zoekresultaten Oude Chrome-extensies worden binnenkort uitgeschakeld

Google is bezig met de geleidelijke uitfasering van Manifest V3, wat het moeilijk maakt om te zeggen wanneer de extensie daadwerkelijk het werk opgeeft. Wie geen zin heeft om de extensie te repareren met bovenstaande tool kan overstappen naar Firefox, Brave of Vivaldi. Daar lieten ze reeds weten dat Manifest V2 wel gewoon ondersteund blijft, en dat de browserextensies dan ook blijven werken.

googlegoogle chromeinternetublock origin

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600