Nieuws

Apple wil meer aanwezig zijn in slimme huizen, ontwikkelt nieuwe producten

headset
© iStock / frantic00
Apple werkt aan nieuwe producten waarmee het meer aanwezig wil zijn in je slimme huis, waaronder een robot.

Over het reilen en zeilen van Apple, een van de meest succesvolle technologiebedrijven, wordt veel geschreven. Vorige week raakte bekend dat het bedrijf plannen om een slimme ring te ontwikkelen terug in de koelkast stopt. Het bedrijf zou daarnaast twijfelen aan een jaarlijkse iPhone-release, maar zou zich ook op andere producten willen focussen. Apple denkt na over een nieuwe strategie, en het lijkt erop dat smarthome een belangrijke rol zal spelen in die nieuwe aanpak.

Slim thuis met Apple

Volgens Apple-analist Mark Gurman hebben ze in Cupertino de zinnen op smarthome gezet. Vandaag is het merk al iets of wat aanwezig in het slimme thuis, maar niet zo nadrukkelijk als Google of Amazon. Het biedt vooral een Home-app, waaraan je slimme thuisapparaten kan koppelen als je een HomeKit Hub in huis hebt. Dankzij zo’n Hub, die in een Apple TV of HomePod-speaker zit, kan je slimme apparaten bedienen in de Home-app. Met Google Home en Amazon Alexa biedt de concurrentie daar al een alternatief op. Met Nest of merken zoals Ring heeft de concurrentie ook smarthome-apparatuur zelf in handen. Dat is bij de iPhone-fabrikant niet het geval.

In tegenstelling tot wat we gewoon zijn van de fabrikant, zou het ervoor zorgen dat het smarthome-assortiment netjes samenwerkt met dat van andere fabrikanten. Het merk stond mee aan de wieg van de Matter-standaard, waardoor slimme lampen van verschillende merken met elkaar samenwerken.

Robots en Intelligence

Het lijkt er echter niet op dat Apple slimme lampen of deursensoren zal fabriceren. Gurman denkt dat Apple aan een slim scherm werkt. Het gaat om iPad-achtige schermen die overal in huis gezet kunnen worden, en daarmee moet je je smarthome kunnen bedienen. Naast het instellen van de thermostaat zal je ook meteen content kunnen streamen, kunnen FaceTimen én kunnen surfen op internet. Apple werkt naar verluidt ook aan een robot om op tafel te zetten. Dat apparaat zou een robotarm en een scherm krijgen, en zou een kostprijs van 1000 dollar krijgen.

Software is daarbij heel belangrijk, en Apple ontwikkelt nieuwe software die de smarthome-ervaring beter moet maken. Het nieuwe homeOS zal gebaseerd zijn op tvOS, en zal uitgebreid gebruik maken van Apple Intelligence. Die technologie moet automatiseringen mogelijk maken en ervoor zorgen dat de thuisrobot ook daadwerkelijk intelligent wordt.

appleApple Intelligencedomoticasmarthome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600