Nieuws

Internet Archive is terug online als ‘alleen-lezen’

internet archive
© Internet Archive
Het Internet Archive is na een week offline te zijn geweest weer beschikbaar in een beperkte 'alleen-lezen'-modus. Op 9 oktober werd de onlinebibliotheek getroffen door een DDoS-aanval en een datalek.

De thuisbasis van de Wayback Machine zag zijn databanken gekraakt, waarbij 31 miljoen gebruikersdata gestolen werden. Het Internet Archive is nu voorlopig weer toegankelijk, maar wellicht komen er nog wel wat onderhoudswerkzaamheden. “Het is veilig om de diensten te gebruiken, maar extra onderhoud kan tijdelijk opnieuw voor onderbrekingen zorgen”, liet oprichter Brewster Kahle weten op X.

In deze ‘alleen-lezen’-modus blijft het mogelijk om 916 miljard gearchiveerde webpagina’s te doorzoeken, maar nieuwe pagina’s opslaan in de bibliotheek kan voorlopig niet. De afgelopen dagen heeft het team achter het Internet Archive geleidelijk ook andere diensten hersteld, zoals hun e-mailaccounts en crawlers voor nationale bibliotheken.

Data gestolen uit Internet Archive

Een zelfverklaarde hacker noemde het datalek al waarschuwend een “catastrofale inbreuk”. Monitorwebsite Have I Been Pwned bevestigde de diefstal van gegevens. De gestolen data omvat e-mailadressen, gebruikersnamen, gehashte wachtwoorden en andere interne gegevens van miljoenen gebruikers.

De cyberaanval kwam er enkele weken nadat Google de Wayback Machine in zijn zoekresultaten begon op te nemen om oude of gearchiveerde versies van websites toegankelijk te houden. Ze moeten namelijk Googles zijn eigen cachelinks vervangen, die de zoekmachine niet meer aanbiedt. Voor veel gebruikers is de Wayback Machine daarom een cruciale bron om verloren webpagina’s toch nog te raadplegen.

Beveiliginginternet archiveontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600