Nieuws

iPhones behouden steeds minder van hun waarde, Galaxy-toestellen meer

iPhone tweedehands refurbished
© ThamKC / iStock
Galaxy-toestellen behouden elk jaar meer van hun waarde, terwijl elke nieuwe iPhone het slechter doet dan die van het jaar daarvoor.

Wie een iPhone koopt, houdt er meestal rekening mee dat het toestel na een aantal jaren opnieuw doorverkocht wordt. In meeste gevallen gaat er een schermbeschermer op en een hoesje rond om de optimale waarde van een krasvrij toestel te behouden. Jaar na jaar zijn iPhones de toestellen die hun waarde het beste behouden, maar gegevens tonen aan dat die trend stilaan ten einde komt.

SellCell analyseerde gegevens van maar liefst 40 doorverkopers. Koop je een Apple-smartphone en ben je er, bij nader inzien, toch niet zo heel blij mee? Dan kan je de telefoon naar zo’n doorverkoper brengen. Jij krijgt er nog een bedrag voor en iemand anders kan de tweedehands iPhone kopen bij de handelaar in kwestie. Uit die doorverkoopcijfers blijkt dat de iPhone 16 sterker daalt in waarde dan zijn voorgangers, de iPhone 15 en 14.

Dalende trend voor iPhone

Sterker nog: er is sprake van een trend: hoe nieuwer het model, hoe sneller het zijn waarde verliest. Kocht je een iPhone 14 en bracht je die na twee weken al terug? Dan zakte de waarde daarvan in 2022 nog met 33,0%. De iPhone 15 doet het met 33,2% iets slechter, maar de nieuwste iPhone is na twee weken al 41,2% goedkoper. Een tweedehands iPhone 16 haalt na twee weken dus nog slechts 60% van zijn originele waarde. Volgens SellCell speelt de trend al sinds de iPhone 12.

Ook op jaarbasis speelt de trend. Daalde de waarde van een 11 na een jaar met 43,8%, dan ligt dat cijfer voor de iPhone 15 op 48,2%. De cijfers voor iPhones mogen dan wel in een dalende lijn zitten: het blijven wel nog steeds de smartphones die het beste hun waarde behouden.

Samsung doet elk jaar beter

Al kan je jezelf wel afvragen hoelang dat nog het geval is. De concurrentie doet het namelijk ook elk jaar beter. Dat geldt vooral voor de vlaggenschepen van Samsung. Die behouden elk jaar een beetje meer van hun waarde. Na 6 maanden is een Galaxy S24 nog ongeveer de helft waard, en dus ongeveer 50% van zijn verkoopwaarde kwijt. Dat is beter dan de S23 en S22, die na een jaar al 54% van hun waarde kwijt waren.

Kort na de release deed de S24 het wel slechter, en dat is opmerkelijk. Al na 1 maand was het toestel 51,2% van zijn aankoopwaarde kwijt. Hoewel de houdbaarheid van Galaxy-toestellen in stijgende lijn zit, zakt de waarde alsnog veel sneller dan die van een iPhone. De onderzoekers van SellCell menen dat Samsung het verschil met Apple kan goedmaken. Dat lijkt bijzonder hoopvol: op een halfjaar vermindert de waarde van een Samsung-vlaggenschip sterker dan die van een iPhone op een volledig kalenderjaar.

appleiphonerefurbishedsamsungtweedehands

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen