Nieuws

Apple en Samsung gezamenlijk grootste smartphonefabrikanten ter wereld

Apple logo kleurrijk
© Apple
Voor het vierde kwartaal op een rij zijn de verkoopcijfers van smartphones opgelopen. Cijfers van Canalys wijzen wel op een afzwakking van de groei.

Na de krimp van de smartphonemarkt in 2022 en 2023 is de trend omgeslagen en worden er weer steeds meer smartphones verkocht. In het tweede kwartaal bedroeg de groei 12%, maar in het derde kwartaal viel deze lager uit, met een stijging van 5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Canalys schrijft deze groei toe aan de aanhoudende vraag uit opkomende markten zoals Afrika, maar ook in het westen neemt de vraag toe. Volgens de marktonderzoeker zijn consumenten in China, Europa en Noord-Amerika stilaan toe aan een nieuwe smartphone.

Het derde kwartaal heeft Apple in ieder geval geen windeieren gelegd, aldus Runar Bjørhovde, analist bij Canalys. “Apple heeft zijn hoogste verkoopvolume in een derde kwartaal ooit behaald en is nog nooit zo dicht bij de leiding van de wereldwijde smartphonemarkt geweest als nu,” verklaarde Bjørhovde.

Apple en Samsung eindigden in het derde kwartaal op een gedeelde eerste plaats, beide met een marktaandeel van 18%. In dezelfde periode vorig jaar had Samsung nog een voorsprong van vier procentpunt. Xiaomi volgt vlak achter de koplopers met een aandeel van 14%, terwijl het eveneens Chinese OPPO (inclusief OnePlus) de 9% aantikt. Daarmee ziet OPPO zijn aandeel jaar-op-jaar met 1% krimpen, terwijl dat van Xiaomi juist met 1% is gegroeid.

Invloed van Apple Intelligence

Canalys verwacht dat de vraag naar iPhones de komende tijd zal blijven toenemen, vooral naarmate Apple Intelligence breder beschikbaar komt. Het is bekend dat het AI-systeem van Apple in 2025 aanzienlijk meer ondersteunde talen krijgt, waaronder Duits, Frans en Italiaans.

Over het lopende kwartaal doet Canalys geen algemene uitspraken, maar door de feestdagen en Black Friday-deals is dit vrijwel elk jaar het hoogtepunt van de smartphoneverkopen.

Voor Samsung is het vooral uitkijken naar het eerste kwartaal van 2025, wanneer het de Galaxy S25-serie met de gloednieuwe One UI 7-schil aankondigt. Andere smartphonefabrikanten komen al dit najaar met nieuwe toestellen, zoals Honor, OnePlus, OPPO en Xiaomi, die nog deze maand hun high-end telefoons in China zullen presenteren.

canalysmobieloneplusopposamsungsmartphonesxiaomi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen