Nieuws

YouTube Premium Lite keert terug in afgezwakte vorm

iPhone 13 YouTube
© Amanda Alamsyah / shutterstock.com
Voor wie YouTube-video's wil kijken zonder reclame maar het YouTube Premium-abonnement te prijzig vindt, is er mogelijk goed nieuws. YouTube Premium Lite komt namelijk terug.

Google heeft tegenover Android Authority bevestigd dat het testen uitvoert met “een andere versie” van YouTube Premium Lite. Wat de zoekgigant precies bedoelt met ‘anders’ is niet duidelijk, behalve dat het nog steeds “minimale advertenties” wil tonen. Wel is duidelijk dat het gaat om een opvolger van de Lite-versie die vorig jaar werd geschrapt. Dat Lite-abonnement bood de mogelijkheid om video’s zonder reclame te streamen. Andere Premium-voordelen, zoals toegang tot YouTube Music en de mogelijkheid om video’s op de achtergrond af te spelen, waren niet inbegrepen bij Premium Lite.

Vanaf 5,99 euro per maand

Daar stond tegenover dat het Premium Lite-abonnement van YouTube aanzienlijk goedkoper was. In België en Nederland betaalde je er 6,99 euro per maand voor, vergeleken met 11,99 euro voor de standaardversie van het betaalde YouTube-lidmaatschap. Google blaast het abonnement nu nieuw leven in. Sterker nog, er worden verschillende varianten getest, volgens 9to5Google, dat informatie ontving van Australische gebruikers. Zij krijgen twee opties aangeboden: 8,99 en 11,99 AUD. Ter vergelijking: YouTube Premium kost daar standaard 22,99 AUD.

Of er functionele verschillen zijn tussen deze abonnementen, is nog niet duidelijk. Het is goed mogelijk dat Google simpelweg verschillende prijspunten test om te bepalen welke prijs uiteindelijk gehanteerd wordt.

In Duitsland kost het nieuwe Lite-abonnement 5,99 euro per maand, wat wederom ongeveer de helft is van de reguliere maandprijzen van Premium. Mocht Google het abonnement later ook in België uitbrengen, dan ligt de prijs mogelijk wel iets hoger. Premium kost hier inmiddels 13,99 euro per maand; eind september werden de maandprijzen met 2 euro verhoogd.

“Minimale advertenties”

Een mogelijk nadeel van het vernieuwde Premium-abonnement is dat niet alle advertenties van het scherm verdwijnen. Google geeft aan “minimale advertenties” te tonen, maar laat in het midden hoe vaak de reclame te zien is en hoelang een reclameblok duurt.

googleontspanningyoutubeYouTube Premiumyoutube premium lite

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600