Nieuws

Klembord werkt niet naar behoren in Windows 11 24H2

Windows 11 logo
© Rokas Tenys / Shutterstock.com
Het installeren van Windows 11 24H2 kan niet alleen leiden tot crashes van het systeem, maar het klembord werkt ook niet naar behoren.

Kort nadat Microsoft de 24H2-update van Windows 11 uitbracht, klaagden de eerste gebruikers al over crashes. Deze crashes werden veroorzaakt door verouderde audiodrivers, maar ook de Easy Anti-Cheat-tool, die wordt gebruikt voor games zoals Fortnite, zorgde voor problemen. Het gebruik van een vingerafdrukscanner om je Windows-pc te ontgrendelen kan eveneens tot crashes leiden. Later bleek bovendien dat er problemen zijn met WD-SSD’s – specifiek de SN580- en SN770-modellen met 2 TB opslag.

Bug in Klembord-app

De problemen beperken zich echter niet tot crashes, aldus Windows Latest, dat meldt dat Windows 11 kampt met een vervelende bug in de Klembord-app. Met deze app kunnen gebruikers de geschiedenis van gekopieerde items bekijken. Microsoft introduceerde deze functie in 2018 met Windows 11-versie 1809, maar versie 24H2 zou de werking ervan verstoren.

Na installatie van de update geeft de app namelijk steeds aan dat er “niets te zien is”. Het lukt de app niet meer om de items van het klembord op te slaan. Volgens de publicatie treft de bug een klein deel van de Windows-gebruikers. Het opnieuw instellen van je systeem biedt in ieder geval geen oplossing, meldt een gebruiker via Microsofts Feedback Hub. Opmerkelijk is dat de bug al aanwezig was in de previewversies van 24H2, maar niet werd opgelost voor de definitieve uitrol.

Microsoft heeft nog niet officieel gereageerd op de bug in de Klembord-app. Voorlopig is er dan ook geen officiële oplossing of update beschikbaar. Er is echter wel een methode gevonden waarmee de bug in sommige gevallen kan worden verholpen:

  1. Open het instellingenmenu van Windows 11.
  2. Navigeer naar Systeem -> Klembord.
  3. Zet ‘Aanbevolen acties’ uit als de optie is ingeschakeld.
  4. Open de Klembord-app door op Windows + V te drukken.

Sommige gebruikers melden dat dit de problemen met het klembord oplost. Mocht dit geen soelaas bieden, dan kun je ook de geschiedenis in- en uitschakelen en de synchronisatieoptie van de klembordgeschiedenis aanpassen.

Ongewenste cachebestanden

Windows 11 24H2 kampt daarnaast met een bug in de systeemcache. Hierdoor geeft Windows aan dat er 8,63 GB aan bestanden in de systeemcache zit, zonder dat deze kunnen worden verwijderd. Vermoedelijk gaat het om een foutieve weergave van de systeemcache.

Voor beide bugs wordt verwacht dat Microsoft op korte termijn een oplossing uitbrengt. Vlak voor het einde van de maand brengt de softwaregigant doorgaans een optionele Windows-update uit met zulke bugfixes. Deze worden vervolgens opgenomen in de Patch Tuesday-update van de volgende maand, in dit geval november.

microsoftWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600