Nieuws

Qualcomm laat overname Intel afhangen van nieuwe president VS

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm neemt pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november een besluit of het Intel wil overnemen. De chipmaker wil eerst weten wie de president van de VS wordt.

Qualcomm ziet een toekomst als eigenaar van Intel naar verluidt wel zitten, meldde Bloomberg eind september. Qualcomm zou de mogelijkheden willen bekijken voor een “vriendelijke overname,” waarbij het alle divisies van Intel overneemt. Die interesse volgt op de chipcrisis die zich bij Intel afspeelt: het bedrijf verkeert in zwaar weer, mede door tegenvallende verkopen van consumentenchips voor laptops en desktopcomputers. Die crisis maakt het voor bedrijven als Qualcomm interessant om een overnamepoging te doen; de aankoopprijs zakt immers als de resultaten niet denderend zijn.

Toch lijkt Qualcomm met enige terughoudendheid te kijken naar een mogelijke overname. Dit heeft echter niets te maken met Intel als bedrijf, maar met de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS. Op 5 november kiezen Amerikanen een nieuwe president. Afhankelijk van hoe de verkiezingen uitpakken, beslist Qualcomm of het een overnamepoging onderneemt. Dat meldt Bloomberg. Qualcomm wil zelfs tot na de inauguratie in januari 2025 wachten met dat besluit, schrijft het persbureau.

Mededingingsautoriteiten

De voorzichtige aanpak die Qualcomm lijkt te hanteren, heeft alles te maken met de impact die de overname teweeg kan brengen. Intel en Qualcomm zijn immers twee van ‘s werelds grootste chipmakers. Verwacht wordt dat mededingingsautoriteiten de overname met argusogen zullen bekijken en deze mogelijk naderhand willen onderzoeken. Bronnen van Bloomberg stellen dat de chipmaker ook zijn blik heeft gericht op China, een van de belangrijkste afzetmarkten voor de Amerikaanse chipmaker.

Qualcomm heeft mogelijk al bij de Chinese overheid gepolst om eventuele zorgen over de overname te achterhalen. Vooralsnog is daar echter geen reactie op gekomen, en het is de vraag of die er überhaupt komt. De Chinese overheid wil een overnamebod afwachten voordat het zich over de kwestie uitlaat.

Op eigen benen staan

Of het ooit tot een overname van Intel komt, zal de tijd moeten uitwijzen, maar tot die tijd werkt de x86-fabrikant aan plannen om zijn verliezen te beperken. In augustus ontsloeg het bedrijf al 15.000 medewerkers, meer dan 15% van het totale personeelsbestand. Verder werkt Intel aan het verlagen van zijn R&D-investeringen en wil het delen van het bedrijf verkopen.

Uitgelicht artikel Intel AMD Qualcomm chip Intel en AMD bundelen krachten tegen ARM-chips van Qualcomm
businessintelqualcomm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600