Nieuws

Hiya Deepfake Voice Detector Chrome-extensie herkent AI-gegenereerde stemmen

Hiya Deepfake Voice Detector
© Haya
De nieuwe Chrome-extensie Hiya Deepfake Voice Detector zou in staat zijn om met een nauwkeurigheid van 99 procent te zeggen of een stem door AI gegenereerd werd.

De extensie wordt gratis aangeboden in de Chrome Web Store door antifraudespecialist Hiya. De tool kan AI-gegenereerde stemmen onderscheiden van echte stemmen en kent daarbij een authenticiteitsscore toe aan audio- en videostreams. De extensie kan een superhandige tool zijn, nu manipulatieve deepfakes tegenwoordig om de hoek loeren.

“99% nauwkeurig”

Hiya claimt dat de extensie een indrukwekkende nauwkeurigheid van meer dan 99 procent haalt. Daarbij werkt de tool niet alleen met bekende AI-stemmen, maar kan die ook nieuwe deepfakemethodes en -modellen detecteren zodra ze op de markt komen. In een testmoment ontdekte de extensie een vermoedelijk AI-narratie in een YouTube-video over blueslegende Howlin’ Wolf, waarbij de authentieke score slechts 1 op 100 bedroeg. Een overtuigend resultaat.

Sociale media en credits

Hiya’s directeur, Kush Parikh, stelt dat socialemediaplatformen gebruikers eigenlijk zouden moeten waarschuwen voor content die heel waarschijnlijk door AI gegenereerd of gemanipuleerd werd. “Op dit moment moeten gebruikers zelf de verantwoordelijkheid nemen om bewust om te gaan met AI-content en tools zoals onze Deepfake Voice Detector te gebruiken”, zei Parikh in een persverklaring. “Dat is een grote verantwoordelijkheid, dus we zijn blij dat we hen nu een manier bieden om de controle weer zelf in handen te nemen.”

De extensie analyseert een stem binnen enkele seconden, maar werkt met een creditsysteem om serveroverbelasting te voorkomen. Dagelijks ontvangt elke gebruiker 20 credits, wat hopelijk voldoende is om door de overvloed aan AI-gegenereerde content te navigeren, met de nakende Amerikaanse presidentsverkiezingen.

BeveiligingChrome-extensiegoogle chromeontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600