Nieuws

Google wil Play Store-beleid niet aanpassen zolang beroep loopt

Play Store
© Unsplash / Mika Baumeister
Google wil zijn Play Store-beleid niet aanpassen zolang de rechtszaak in beroep loopt. Eerder deze maand had een rechter geoordeeld dat de zoekreus andere aanbieders moet toelaten in zijn app store.

Google besloot meteen om in beroep te gaan en heeft intussen ook een verzoek ingediend bij het 9th Circuit Court of Appeals om de recente beslissing te pauzeren. Die eerdere uitspraak kwam er in de antitrustzaak die Epic Games had aangespannen. De federale jury en rechter James Donato oordeelden dat Google een monopoliepositie had bij de distributie van apps en in-app betalingen op Android.

Google zou app stores van derden toegang moeten geven tot de Play Store-catalogus en hen ook downloadbaar maken vanuit de Play Store. Google wil nu echter een opschorting van deze uitspraak tijdens het hoger beroep. De reden? Potentiële veiligheidsrisico’s voor Android-gebruikers in de VS.

“Schadelijke uitspraak zorgt voor onnodige veiligheidsrisico’s”

Google noemt de uitspraak “schadelijk en onterecht” en stelt dat de verplichting om derde-partij-app stores toe te laten, hun mogelijkheden beperkt om een “veilige en vertrouwde gebruikerservaring” te waarborgen. Volgens Google zouden gebruikers ten onrechte kunnen aannemen dat zij voor deze app stores instaan, wat tot “substantiële nieuwe veiligheidsrisico’s” zou leiden. Het bedrijf vreest dat apps in deze derde-partijwinkels mogelijk niet voldoen aan dezelfde beveiligingsnormen, waardoor gebruikers blootgesteld kunnen worden aan kwaadaardige apps.

Daarnaast stelt Google dat derde-partij app stores die toegang krijgen tot de Play-catalogus, schadelijk zouden kunnen zijn voor bedrijven die niet willen dat hun producten worden weergegeven naast ongepaste of schadelijke inhoud. Het toestaan van externe facturatie en directe links kan ook phishing-risico’s opleveren, wat volgens Google kan leiden tot datalekken en gehackte smartphones en tablets.

Epic Games: “Google gebruikt veiligheid als voorwendsel”

In een reactie aan Engadget stelt Epic Games dat Google “angst zaait” en veiligheid gebruikt als een excuus om hun controle te behouden. Epic benadrukt dat het vonnis van de jury en het bevel van de rechtbank duidelijk waren: de praktijken van Google met betrekking tot de Play Store zijn “onwettig” en de “mandaten moeten snel in werking treden”.

Uitgelicht artikel Play Store Google moet Play Store openen voor concurrenten
Androidgooglegoogle play storemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600