Nieuws

AI-modellen mogen nu trainen met data van X 

X twitter
© sdx15 / Shutterstock.com
Ontwikkelaars van AI-taalmodellen mogen voortaan berichten en gebruikersgegevens op X gebruiken om hun bots te trainen. Het voormalige Twitter heeft daartoe een wijziging doorgevoerd in zijn privacybeleid.

Het nieuwe beleid gaat in vanaf 15 november 2024. Het is vergelijkbaar met de regeling die Reddit al trof, waarbij externe bedrijven betalen om toegang te krijgen tot gebruikersdata. De bijgewerkte privacyverklaring op X bevat een nieuwe sectie met de naam ‘third-party collaborators’. Hierin staat dat X, afhankelijk van de instellingen van de gebruiker, data kan delen met externe partijen voor onafhankelijke doeleinden, zoals het trainen van AI-modellen.

Hoewel gebruikers wel nog de vrijheid krijgen om hun data alsnog privé te houden, is het voorlopig onduidelijk hoe ze dat precies zullen moeten doen. De instellingen op X bieden momenteel geen duidelijke optie om het delen van data uit te schakelen. Dat kan natuurlijk wel nog veranderen voordat het beleid in november van kracht gaat.

Nieuwe inkomsten en strenger voor scraping

Door gebruikersgegevens aan derden te verkopen, boort X een nieuwe inkomstenbron aan. Het socialemediaplatform van Elon Musk kampt al langer met te lage inkomsten, omdat de interesse van grote adverteerders om reclame te maken op het platform afneemt.

Daarnaast bevat het nieuwe gebruikersbeleid nieuwe regels tegen het ‘scrapen’ van grote hoeveelheden berichten. In de nieuwe voorwaarden staat dat wie meer dan een miljoen berichten per dag bekijkt, een boete van 15.000 dollar riskeert.

Musk heeft zich eerder al fel uitgelaten tegen scraping en heeft verschillende maatregelen genomen om het veelvuldig verzamelen van data tegen te gaan, waaronder het beperken van de API-toegang en het blokkeren van niet ingelogde gebruikers bij het bekijken van tweets.

Uitgelicht artikel ChatGPT voor Windows OpenAI brengt ChatGPT-app nu ook naar Windows
artificiële intelligentietaalmodellenx

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600