Nieuws

Google krijgt uitstel voor openstellen Play Store in de VS

Google Play Store
© PixieMe / Shutterstock.com
Google hoeft de Play Store toch niet per 1 november open te stellen voor appwinkels van derden. Mogelijk besluit het Hof van Beroep om Google nog wat langer uitstel te verlenen.

Het Amerikaanse District Court bepaalde begin oktober dat Google de Play Store moet openstellen voor alternatieve aanbieders. Dat houdt onder meer in dat appwinkels van derden via Google Play gedownload moeten kunnen worden. Ook stelde de rechter vast dat Google geen verplichte betaalmethode mag opleggen aan appontwikkelaars. Zij zouden hierdoor ook hun eigen betaalsysteem mogen implementeren en zo de Google-tax kunnen omzeilen. Google moest deze maatregelen per 1 november implementeren, maar het District Court heeft het bevel uitgesteld.

Het uitstel van het bevel volgt op Googles beslissing om beroep aan te tekenen bij het Hof van Beroep. De zoekgigant liet vorige week al weten zijn Play Store-beleid niet te willen aanpassen zolang de rechtszaak in beroep loopt. In die rechtszaak betoogt Google dat het openstellen van de Play Store veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Google noemt de recente uitspraak van het District Court “schadelijk en onterecht” en brengt het de veiligheid van Android-gebruikers in gevaar, omdat het de apps in alternatieve appwinkels niet kan controleren.

In aanloop naar de uitspraak van het Hof van Beroep besloot rechter James Donato eind vorige week het bevel uit te stellen. De rechter verwacht dat het Hof meegaat in het verzoek om uitstel dat Google heeft ingediend. Er is zodoende nog geen nieuwe datum vastgesteld waarop het bevel ingaat.

Eén gedeelte van het bevel treedt wel vanaf 1 november in werking. Google mag vanaf die datum geen deals sluiten met fabrikanten om te voorkomen dat appwinkels van derden worden voorgeïnstalleerd op hun Android-telefoons. Daarentegen hoeft het appwinkels nog niet toe te laten in de Play Store en hoeft Google zijn Play-betaalbeleid nog niet aan te passen.

Uitgelicht artikel Google Chrome Amerikaanse overheid overweegt opsplitsing van Google

‘Drie weken is te kort’

Waar Google vooral tegen in beroep gaat, is de termijn waarbinnen het de alternatieve diensten moest toelaten in de Play Store. De uitspraak van het District Court kwam begin oktober en drie weken later moest de maatregel zijn geïmplementeerd. Volgens Google is dat simpelweg te kort om de veiligheid van Play Store-gebruikers te garanderen.

Epic Games noemt dat echter “bangmakerij”. De game-ontwikkelaar zegt dat de claims van de zoekgigant bovendien “ongefundeerd” zijn en hoopte dat de Amerikaanse rechter korte metten zou maken met het verzoek om uitstel.

Epic Games is overigens de partij die Google aanklaagde bij het District Court; de ontwikkelaar zet zich al jaren in voor een eerlijker Play-appbeleid, maar heeft zijn pijlen intussen gericht op zijn eigen appwinkel, de Epic Games Store. Die biedt het nu wel aan, maar het installeren daarvan is nog steeds niet eenvoudig – de aanpassingen die de rechter had geëist van Google, moesten daar verandering in brengen.

AndroidEpic Gamesgooglegoogle play storemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600