Nieuws

Google dwingt Android-apps om privacy te respecteren

Google Play Store
© Tada Images / shutterstock.com
Sinds 2022 zit er een meer privacyvriendelijke fotokiezer in Android. Apps worden nu verplicht die te gebruiken.

Op meeste smartphones staat heel wat privacygevoelige informatie, niet in het minst in de fotobibliotheek. Google introduceerde in 2022 al een functie in Android die ervoor moest zorgen dat je privacy beter beschermd was. Heel wat apps gebruiken die mogelijkheid echter niet, maar Google zal ze er nu toe dwingen.

Iedereen met een smartphone kent het: als je een nieuwe app installeert, dan moet je die app toegang tot verschillende zaken geven. Heeft een app de camera of microfoon nodig? Dan moet je daar eerst toestemming voor geven. Hetzelfde geldt voor je fotobibliotheek: apps kunnen daar niet in rondneuzen zonder toestemming. Voor 2022 moest je apps nog toegang geven tot de volledige fotobibliotheek, maar dat is sinds Android 13 niet meer het geval. Toen zorgde Google ervoor dat je slechts een deel van de fotobibliotheek kon openstellen.

Google stopte de functie toen niet alleen in Android 13, maar zorgde er ook voor dat oudere Android-versies de privacyfunctie konden gebruiken. Het enige probleem is: hoewel zo goed als alle telefoons de functie ondersteunen, wordt die niet door alle apps gebruikt. Sommige applicaties vragen nog steeds toegang tot de volledige fotobibliotheek. In sommige gevallen gebeurt dat zelfs zonder duidelijke reden, door apps die eigenlijk helemaal geen foto’s nodig hebben.

Verklaring nodig

De ontwikkelaars achter die apps krijgen nu stilaan bericht van Google. Alle apps moeten daarom verklaren waarom ze de foto’s precies willen inkijken. De Android-fabrikant wil er namelijk voor zorgen dat alleen apps die de foto’s écht nodig hebben er mee aan de slag kunnen. Verder moeten alle apps de nieuwe fotokiezer gaan gebruiken, die dus toelaat om gedeeltelijke toestemming te geven.

Ontwikkelaars moeten die verklaring voor 31 oktober afleveren. Doen ze dat niet, dan is het goed mogelijk dat de apps uit de Play Store verwijderd worden. In 2025 zouden apps die nog de oude fotokiezer gebruiken sowieso uit het aanbod verdwijnen. Met die maatregel wil Google ervoor zorgen dat apps meer respect hebben voor de privacy van gebruikers.

Androidgooglemobielprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600