Nieuws

Tim Cook legt uit waarom Apple nog niet de AI-top heeft bereikt

Apple Intelligence
© Apple
Apple weet dat het achterloopt in de ontwikkeling van AI. Interne stukken wijzen uit dat het gaat om een achterstand van ‘ten minste twee jaar’.

Apple-analist Mark Gurman bespreekt in zijn wekelijkse PowerOn-nieuwsbrief verschillende details uit een intern rapport. Een van die details is de achterstand van minstens twee jaar ten opzichte van concurrerende AI-bedrijven. Uit het rapport blijkt dat ChatGPT ongeveer 25% nauwkeuriger is dan Apples Siri en bovendien 30% meer vragen kan beantwoorden.

Die beperkingen zijn gedeeltelijk te wijten aan de opzet van Apple’s AI-systeem. Waar ChatGPT in de cloud draait, werkt Apples eigen AI on-device, oftewel op de iPhone zelf. Hoewel Apple de AI alleen beschikbaar stelt op iPhones met een M1- of A17 Pro-chipset of nieuwer, zijn dergelijke chipsets bij lange na niet zo krachtig als de systemen van OpenAI.

Daarnaast heeft Apple simpelweg een achterstand opgelopen in de ontwikkeling van AI. AI-giganten zoals OpenAI en Google werken al jaren achter de schermen aan grote taalmodellen (LLM’s), terwijl Apple daar pas recentelijk mee is begonnen. Gurman verwacht dat de technologiereus de achterstand in de komende jaren zal inhalen – hetzij door zijn AI-afdeling uit te breiden, het werk door anderen te laten doen, of door een bedrijf met geavanceerde AI-systemen over te nemen, aldus de analist.

Niet de snelste, wel de beste

Tim Cook heeft inmiddels toegegeven dat Apple niet per se een voorloper is op het gebied van AI. Cook omschrijft het in vier woorden (in het Engels dan): “Niet de eerste, maar de beste,” aldus de topman. De CEO zegt dat je soms moet kiezen tussen een product als eerste lanceren of als beste uit de bus komen. Apple geeft daarbij de voorkeur aan dat laatste, waardoor het langer kan duren voordat iets uitkomt, maar het dan wel meteen voldoet aan de verwachtingen van de consument voor dat producttype.

Cook heeft bovendien hoge verwachtingen van Apple Intelligence. De CEO vergelijkt de AI met innovaties zoals het scrollwiel op iPods en het aanraakscherm van iPhones. Net als die innovaties brengt AI je naar een “nieuwe technologiecurve”, besluit de Apple-CEO.

iPhone SE en instap-iPad

De AI komt vanaf deze maand beschikbaar op iPhones en iPads. Wat de iPhones betreft, geldt dit voor de iPhone 15 Pro, 15 Pro Max en alle iPhone 16-modellen. iPads uitgerust met een M1-chipset of nieuwer, of de A17 Pro, krijgen ook de AI-ondersteuning. Dit geldt eveneens voor de recent gelanceerde iPad mini 7.

Komend voorjaar brengt Apple bovendien een nieuwe iPhone SE op de markt die gebruikmaakt van Apple Intelligence, aldus Gurman. Dat toestel is volgens de analist voorzien van de A18-chipset van Apple en 8 GB RAM. Later in 2025 volgt mogelijk een nieuwe instap-iPad die geschikt is voor Apple Intelligence. De huidige instap-iPad ondersteunt de AI niet.

Uitgelicht artikel Apple Intelligence Apple Intelligence werkt mogelijk vanaf 2025 in Europa
aiappleApple IntelligenceiosipadiPadOSiphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600