Nieuws

Qualcomm presenteert Snapdragon 8 Elite: alle details op een rij

Qualcomm Snapdragon 8 Elite
© Qualcomm
Qualcomm heeft maandag de Snapdragon 8 Elite uit de doeken gedaan. De mobiele chipset voor Android-vlaggenschepen haalt kloksnelheden tot 4,32 GHz.

Zoals eerder uitgelekt, neemt Qualcomm dit jaar afscheid van het ‘Gen’-label voor zijn high-end-chipset vanwege de introductie van de Oryon CPU-kernen. Dit zijn ARM-kernen die Qualcomm zelf heeft ontwikkeld en gebruikt in zijn Snapdragon X Elite- en X Plus-chipsets voor Windows. Deze kernen zouden aanzienlijk sneller moeten zijn dan de ARM Cortex-ontwerpen die de chipmaker voor eerdere Snapdragon 8-modellen gebruikte.

Kloksnelheden tot 4,32 GHz

Het staat vast dat de kloksnelheid van de Qualcomm Snapdragon 8 Elite aanzienlijk hoger ligt dan die van alle eerdere mobiele Snapdragon-chips. Twee van de zes Oryon-kernen halen een kloksnelheid van 4,32 GHz. Bij een zogenoemde all-core-boost bereikt de 8 Elite een maximale kloksnelheid van 3,53 GHz. De CPU is verder uitgerust met 24 MB L2-cache, waarvan 12 MB voor de Prime-kernen en nog eens 12 MB voor de Performance-kernen.

Wat ruwe prestaties betreft, zou de CPU in de Snapdragon 8 Elite tot 45% snellere single-core-prestaties bieden. Taken die meerdere CPU-kernen vereisen, worden eveneens tot 45% sneller afgehandeld vergeleken met de Snapdragon 8 Gen 3, aldus de chipmaker. Tegelijkertijd is het ontwerp van de Oryon-kernen ongeveer 44% zuiniger dan ARM’s eigen Cortex-ontwerpen.

De GPU, Qualcomms Adreno 830, levert tot 40% betere prestaties in vergelijking met de GPU van de Snapdragon 8 Gen 3. Tegelijkertijd is de GPU zo’n 40% zuiniger. Qualcomm geeft aan dat de GPU alle moderne gaming-API’s ondersteunt, waaronder de Unreal Engine, Nanite en Chaos Engine.

Dat de Snapdragon 8 Elite zoveel betere prestaties levert en aanzienlijk zuiniger is geworden, is mede te danken aan het 3nm-productieproces van TSMC. De 8 Gen 3 werd nog geproduceerd op het oudere 4nm-productieproces, dat iets minder efficiënt is. De prestatieverbeteringen zijn dus slechts gedeeltelijk toe te schrijven aan de Oryon-CPU en een efficiënter ontwerp van de GPU.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy S25 Ultra Samsungs Galaxy S25-reeks zou uitsluitend Qualcomm-chips krijgen

AI-powerhouse

Uiteraard mag AI niet ontbreken op een high-endchipset, en Qualcomm pakt uit met de “snelste Hexagon-NPU ooit”. De Neural Processing Unit is 45% sneller en biedt ondersteuning voor multimodale AI-modellen. Dit betekent dat smartphonefabrikanten hun toestellen vanaf dit najaar kunnen uitrusten met geavanceerde AI-modellen die niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen, andere bestandstypen en spraak kunnen verwerken.

De Snapdragon 8 Elite verschijnt dit najaar in de eerste Android-vlaggenschepen. Het is zeker dat OnePlus de chipset zal gebruiken, maar ook Xiaomi en Samsung zullen deze chipset in hun toestellen integreren. Welke specifieke modellen in de pijplijn zitten, zal later blijken.

Androidmobielqualcommsnapdragon 8 elite

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600