Nieuws

Crashes Windows 11 24H2 opgelost door Western Digital

Windows 11 24H2
© PixieMe / shutterstock.com
Western Digital en SanDisk stellen patches beschikbaar voor een handvol SSD's die crashes veroorzaakten na het installeren van Windows 11 24H2.

Begin oktober verschenen op het communityforum van Western Digital verschillende meldingen over crashes na het installeren van Windows 11 24H2. Later bleek dat deze crashes verband hielden met de host memory buffer (HMB)-functie van de SSD’s van Western Digital, zoals de populaire SN770- en SN580-SSD’s. Via een ondersteuningspagina bevestigt WD-dochter SanDisk de problemen met de genoemde SSD’s en Windows 11-versie 24H2. Hiervoor stelt de SSD-maker diverse patches beschikbaar via de Western Digital Dashboard-software.

Met die tool kunnen gebruikers hun SSD beheren en de benodigde patch installeren. Voordat je de patch installeert, is het belangrijk om een back-up te maken van belangrijke bestanden op het opslagmedium. Sla deze back-up uiteraard elders op dan de SSD zelf, zoals op een externe schijf of bij clouddiensten zoals Google Drive, Dropbox en OneDrive.

Hoewel de firmwarepatch in principe je bestanden niet beïnvloedt, bestaat er altijd een risico dat er iets misgaat tijdens de installatie, waardoor de SSD ontoegankelijk kan raken. In dat geval moet je de bestanden laten herstellen door een externe partij, wat flink duur kan uitvallen. Vandaar het advies om een back-up te maken voordat je de patch installeert.

Oorzaak van BSOD’s

Na het installeren zouden de aanhoudende Blue Screens of Death (BSOD’s) verholpen moeten zijn, aldus Western Digital. Over de precieze oplossing wordt niet gesproken, maar vermoedelijk zijn er wijzigingen aangebracht aan de HMB-instellingen van de SSD’s. Dit was nodig omdat Microsoft veranderingen heeft doorgevoerd in de host memory buffer-functionaliteit van 24H2. Vanaf Windows 11 24H2 hebben SSD’s zoals de SN770 en SN580 toegang tot de volledige buffer van 200 MB, in vergelijking met 64 MB op Windows 11-versie 23H2.

Het handmatig uitschakelen van de HMB werd gezien als een tijdelijke oplossing, maar dit heeft als nadeel dat de opslagprestaties van je pc afnemen. HMB geeft SSD’s namelijk toegang tot de DRAM van je computer, wat de prestaties verhoogt. Dit geldt voor alle SSD’s in je pc: als je HMB uitschakelt, wordt die wijziging doorgevoerd voor alle aangesloten SSD’s. Heb je HMB uitgeschakeld om je pc tijdelijk weer te kunnen gebruiken? Na het installeren van de SSD-firmwarepatch kan je de wijziging weer zorgeloos ongedaan maken.

Problemen met Windows 11 24H2

Windows 11 24H2 heeft overigens meerdere problemen. Zo is bekend dat verouderde audiodrivers, de Easy Anti-Cheat-tool voor games zoals Fortnite, en ook het gebruik van de vingerafdrukscanner ertoe kunnen leiden dat je pc crasht met 24H2. Daarnaast zit er een bug in de Klembord-app en wordt de systeemcache onjuist weergegeven in het instellingenmenu van Windows 11. Waarschijnlijk brengt Microsoft op korte termijn een update uit voor Windows 11 om deze softwarebugs op te lossen.

wdwestern digitalWindowswindows 11Windows 11 24H2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600