Nieuws

iRobot maakt budget-Roomba’s nog aantrekkelijker

iRobot Roomba Essential
© iRobot
Wie op zoek is naar een betaalbare robotstofzuiger met een basisstation dat het stofvakje leegzuigt, kan nu ook terecht bij iRobot's Roomba Essential-modellen.

Voor wie de robotstofzuigers uit de iRobot Roomba i- en j-series te kostbaar zijn, heeft de stofzuigerfabrikant sinds kort de Roomba Essential-serie. Met een prijs van 299 euro is het Essential-model een stuk betaalbaarder, maar dat gaat wel ten koste van enkele handige functies, zoals een zelfledigend basisstation dat automatisch het stofbakje van de robotstofzuiger leegt. Twee nieuwe Essential-modellen, de Combo 2 Essential en de Roomba Vac 2 Essential, zijn echter wél uitgerust met zo’n ledigend basisstation.

De prijs van de Combo 2 is vooralsnog de enige die bekend is. In België kost deze stofzuiger, inclusief zelfledigend basisstation, 399 euro. De Roomba Vac 2 Essential is nog niet beschikbaar op de Belgische iRobot Roomba-site, maar kost in de Verenigde Staten 399 dollar (ongeveer 368 euro), waarmee het het goedkopere model van de twee is.

Stofzuigen én dweilen

Beide Essential-robotstofzuigers bieden een batterijduur van maximaal 120 minuten en kunnen automatisch ingestelde schoonmaakroutines uitvoeren. Via de Roomba-app, Alexa, Google Assistant en Siri kun je zo’n routine ook handmatig activeren. Nadat de schoonmaakcyclus is voltooid of de batterij bijna leeg is, keert de robotstofzuiger automatisch terug naar het basisstation om de batterij op te laden en het stofbakje te legen. Volgens iRobot moet het basisstation ongeveer elke 60 dagen worden geleegd.

De Combo 2 Essential kan niet alleen stofzuigen, maar ook tegelijkertijd de vloer dweilen. Hierdoor vereist de Combo 2 iets meer onderhoud, omdat het waterreservoir niet automatisch wordt bijgevuld. Ook moet je erop letten dat de dweilpads niet van hoogte veranderen als de stofzuiger over tapijten of vloerkleden rijdt. Het is dus nodig om vloerkleden van tevoren uit de weg te halen, anders riskeer je natte plekken.

Geen 3D-kaarten

Bij de Roomba Combo 2 Essential en Vac 2 Essential lever je ook in op de mogelijkheid om 3D-kaarten van ruimtes in je huis te maken. De geavanceerde navigatietechnieken van de duurdere Roomba-modellen ontbreken in de Essential-serie. In plaats daarvan maken ze gebruik van gespecialiseerde sensoren en hebben ze ingebouwde bumpers om schade bij botsingen te beperken.

Daardoor worden trappen of andere kleine obstakels in huis niet herkend. Omdat de stofzuigers geen 3D-kaartdata ondersteunen, kun je bovendien geen exclusiezones instellen. Het ontbreken van deze data betekent ook dat de stofzuiger niet weet waar hij al is geweest.

De Roomba Combo 2 Essential is nu beschikbaar in België voor 399 euro. Of en wanneer iRobot de Vac 2 Essential hier uitbrengt, is nog niet bekend.

irobotrobotstofzuigerroombaroomba essentialsmarthome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600