Nieuws

Meta brengt gezichtsherkenning terug naar Facebook en Instagram

facebook op iphone
© panida wijitpanya / iStock
Drie jaar geleden hield Meta op met gezichtsherkenning. Nu voert het de omstreden technologie opnieuw in, zij het om andere redenen.

Gezichtsherkenning is omstreden technologie. Een aantal jaar geleden was het nog mogelijk om Facebook automatisch personen te laten herkennen, zodat jij ze makkelijk kon taggen. Drie jaar geleden besloot Facebook om daarmee op te houden. De publieke opinie keerde zich tegen de technologie en gebruikers begonnen hun online privacy steeds belangrijker te vinden. Nu past Meta opnieuw gezichtsherkenning toe, maar deze keer zitten er veiligheidsredenen achter.

Advertenties blokkeren

Deze keer wil Meta niet automatisch taggen wie er op gedeelde foto’s staat. Meta heeft deze keer andere zaken voor ogen. Het bedrijf voert momenteel tests uit waarbij het bedrieglijke reclame probeert op te sporen. In heel wat van die advertenties worden foto’s van beroemdheden gebruikt en daar probeert Meta een stokje voor te steken. Dat gaat eigenlijk vrij simpel. Advertenties die bedrieglijk lijken, die scant Meta om te kijken of er een beroemdheid op staat. Tegelijkertijd scant Facebook foto’s op het profiel van beroemdheden. Zien ze een match? Dan wordt de advertentie geschrapt, voor er iemand bedrogen kan worden. Op die manier hoopt Meta de valse advertenties op een betere, maar goedkopere manier tegen te houden.

Momenteel nemen al een klein aantal beroemdheden deel aan de eerste tests. De komende paar weken rolt het bedrijf de functie verder uit. Opmerkelijk is dat voor beroemdheden de gezichtsherkenning automatisch ingeschakeld is. Willen zij niet dat het bedrijf aan de slag gaat met hun foto’s, dan moeten zij de functie zelf gaan uitzetten in de instellingen.

Account herstellen

Dat is anders voor normale gebruikers. Ook zij krijgen er binnenkort een nieuwe functie bij dankzij gezichtsherkenning. Werd je Facebook- of Instagram-account gehackt en geraak je er niet meer in? Meta zorgt ervoor dat je een nieuwe optie krijgt om je account te herstellen. Je zou een videoselfie kunnen maken en die opsturen. Nadien zal Meta die videoselfie vergelijken met je profielfoto’s. Komt dat overeen? Dan kunnen ze ervoor zorgen dat je het account terugkrijgt. Voor doorsnee gebruikers is de instelling voor gezichtsherkenning opt-in. Wie de mogelijkheid wil krijgen om ooit een account te herstellen met een videoselfie, moet de instelling dus zelf aanzetten in de instellingen.

Het bedrijf benadrukt dat de resultaten van scans niet bijgehouden worden. Scans worden gemaakt wanneer nodig, en na de vergelijking worden ze automatisch verwijderd.

Uitrol in 2025?

De functie is wel pas voor “binnenkort”. Aanvankelijk wordt ze uitgerold in Amerika en Azië, maar in Europa en het VK wordt het wat langer wachten. Hier is het bedrijf “in gesprek met regulatoren”. In 2025 wil Meta de technologie wereldwijd op poten hebben staan.

gezichtsherkenninginstagrammetaprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600