Nieuws

Samsung steekt Snapdragon 8 Elite in alle Galaxy S25-modellen

Samsung Galaxy S25 Ultra
© Unsplash / Zana Latif
Geruchtenmaker Ice Universe zegt dat Samsung alle varianten van de Galaxy S25 wereldwijd voorziet van de Qualcomm Snapdragon 8 Elite.

Samsung gebruikte voorgaande jaren een mix van Qualcomm Snapdragon- en Exynos-chipsets. Zo werden de Galaxy S24 en S24+ in Europa geleverd met de Exynos 2400-chipset, terwijl de S24 Ultra daarentegen werd uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-chipset. In de VS leverde Samsung echter helemaal geen Galaxy S24-modellen met Exynos-chips. Met de Galaxy S25-serie blijft dit hetzelfde. Sterker nog, Samsung wil deze lijn wereldwijd doortrekken, zo meldt geruchtenmaker Ice Universe via X op basis van interne informatie.

De Samsung-kenner stelt dat de Zuid-Koreaanse smartphonegigant de Snapdragon 8 Elite wil gebruiken in de Galaxy S25, Galaxy S25+ en Galaxy S25 Ultra. Net als bij de Galaxy S23 uit 2023 gaat het om een wereldwijde toezegging: de Exynos 2500-chips waar Samsung eerder over sprak, komen dus niet naar de vlaggenschipmodellen. Volgens de tipgever geldt hetzelfde voor de MediaTek Dimensity 9400, die zou concurreren met de 8 Elite.

Tegenslagen in de productie

Dat Samsung zijn vlaggenschip-Exynos-chipset niet gebruikt in de Galaxy S25-serie, komt niet helemaal als een verrassing. De afgelopen maanden verschenen er herhaaldelijk berichten over tegenslagen die Samsung ondervindt bij de productie van de Exynos 2500.

Uitgelicht artikel Samsung gebouw Samsungs chipproductie stokt en dat is slecht nieuws voor de Galaxy S25

De chipset zou gebruikmaken van Samsung Foundry’s gloednieuwe 3nm-productieproces. De chipgigant lijkt er echter niet in te slagen om de opbrengsten op het gewenste niveau te krijgen. Het aantal chips dat kapot of slechts gedeeltelijk functionerend van de band rolt, is te hoog, waardoor de Foundry-afdeling van Samsung niet het benodigde aantal chips voor de S25-serie kan produceren, althans niet op tijd.

Prestatie- en efficiëntieverbeteringen

Vooralsnog moet je de details die Ice Universe noemt met een korrel zout nemen. Samsung heeft nog niet officieel bevestigd dat het de chips wereldwijd in de Galaxy S25-serie zal gebruiken. Dat de Snapdragon 8 Elite zal worden toegepast, staat echter vast; Samsungs MX-topman DJ Roh verscheen maandagavond namelijk op het podium bij de introductie van de 8 Elite-chipset.

Als de details kloppen, levert dit in elk geval een aanzienlijke prestatie- en efficiëntieverbetering op voor de Galaxy S25-serie. Het is bekend dat de CPU in de Qualcomm Snapdragon 8 Elite ongeveer 45% krachtiger is (zowel single- als multi-core) en 44% energiezuiniger. Qualcomm spreekt voor de ingebouwde GPU over een prestatieverbetering van 40%, terwijl de GPU tot 40% zuiniger zou zijn.

samsungsamsung galaxy s25

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600