Nieuws

Updates voor Windows 11 worden nu tot 45% sneller geïnstalleerd

Windows 11 24H2
© PixieMe / shutterstock.com
Microsoft zegt dat maandelijkse updates voortaan een heel stuk sneller geïnstalleerd worden. De wijzigingen maken onderdeel uit van de recent uitgebrachte Windows 11 24H2-update.

Hoewel Windows 11 24H2 veel gebruikers kopzorgen bezorgt door crashes en andere bugs, zijn er ook verbeteringen doorgevoerd. Een van deze verbeteringen betreft de tijd en rekenkracht die nodig zijn voor de installatie van een Windows-update. Microsoft weet dat gebruikers niet graag wachten op zo’n update en zorgt er nu voor dat de installatietijd, de tijd die nodig is om de pc opnieuw op te starten, en het CPU-gebruik van deze processen tot een minimum worden beperkt.

Tot 45% sneller geïnstalleerd

Hiervoor zijn drie aanpassingen doorgevoerd in Windows 11 24H2, zo schrijft Microsoft in een blogpost. Ten eerste worden meerdere componenten tegelijkertijd verwerkt. Om deze verwerking te versnellen, is het lezen en verwerken van componenten geoptimaliseerd. Daarnaast wordt er ingezet op schaalbaar gebruik van RAM. Als er voldoende RAM beschikbaar is, gebruikt Microsoft meer RAM om updatebestanden in de cache op te slaan. Is er weinig RAM beschikbaar, dan wordt het gebruik van RAM juist beperkt.

Deze optimalisaties hebben volgens Microsoft een aanzienlijke impact op het installeren van Windows-updates. Het installeren van maandelijkse Windows-updates gaat volgens het bedrijf ongeveer 45 procent sneller in vergelijking met een vergelijkbare update op Windows 11 22H2. Ook de herstart na een update verloopt sneller – gemiddeld met 39,7 procent. Tot slot zorgen de wijzigingen ervoor dat het CPU-gebruik met 15,3 procent afneemt.

Microsoft stelt dat de prestatieverbetering vergelijkbaar is met die van Windows 11 23H2, omdat beide Windows-versies dezelfde ‘servicing stack’ gebruiken. In hoeverre de wijzigingen impact hebben op jouw systeem, hangt onder meer af van de hoeveelheid beschikbare RAM. Ook de softwareversie van het Windows-systeem speelt een rol. Loop je enkele maanden achter met updates, dan is de impact kleiner dan bij een systeem dat volledig up-to-date is.

Uitgelicht artikel Windows 11 24H2 Crashes Windows 11 24H2 opgelost door Western Digital

Verbeteringen op komst

Mogelijk volgen er in de toekomst nog enkele verbeteringen voor het Windows-updateproces. Eerder werd al duidelijk dat Microsoft de vereiste herstart wil elimineren. Hierdoor zou je je computer kunnen updaten zonder deze elke maand opnieuw op te starten. Recent introduceerde Microsoft deze functie voor Windows Server-systemen, en de kans is groot dat ook reguliere Windows-gebruikers hiervan profiteren.

Wanneer deze verbetering beschikbaar komt, is nog onduidelijk. De verbetering maakt helaas geen deel uit van de Windows 11 24H2-update, die nu beschikbaar is voor vrijwel alle Windows 11-systemen.

microsoftWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600