Nieuws

Goedkopere Tesla zit op schema voor productie in 2025

Tesla logo
© Unsplash / Austin Ramsey
Tesla presenteerde gisterenavond de kwartaalcijfers voor Q3 2024. In het derde kwartaal maakte het bedrijf maar liefst 2,2 miljard dollar winst. Daarmee doet het bedrijf het 17% beter dan in Q2 2024.

Na een moeilijke start van het jaar doet Tesla het enorm goed. Jaar-op-jaar ligt de omzet nu 8% hoger. De inkomsten komen, zoals verwacht, voor een groot deel uit de autoverkoop. De omzet van die elektrische wagens steeg met 2% sinds Q3 en ligt daardoor op 20 miljard dollar. De omzet uit batterijen en fotocollen groeide met 52%, en is goed voor 2,4 miljard dollar. Aan het Supercharger-netwerk en de andere diensten verdient het nog eens 29% meer dan in Q3: 2,9 miljard dollar. Aan de verkoop van koolstofkredieten aan andere autofabrikanten verdient het bedrijf ook een zakcent van 739 miljoen dollar.

Dat zijn knappe, maar opmerkelijke cijfers. Vooral wat de elektrische autotak betreft: hoewel de inkomsten daar flink stegen, steeg het aantal verkochte auto’s niet mee. Tesla zegt dat het de operationele kosten met 6% heeft kunnen verlagen. Die winst werd voornamelijk behaald bij de productie van wagens: die is nu goedkoper dan ooit. Dat is niet alleen goed nieuws voor investeerders, maar ook voor wie uitkijkt naar een goedkopere Tesla.

Goedkopere productie

Het wordt namelijk haalbaar om goedkopere elektrische wagens te produceren. Tesla zegt in het cijferraport zelf dat het moment daarvoor aangebroken is. Het bedrijf treft nu voorbereidingen om goedkopere wagens in productie te kunnen brengen. “Plannen voor nieuwe voertuigen, waaronder meer betaalbare modellen, zitten op schema voor een productiestart in 2025”, schrijft het bedrijf. Erg ingrijpend zal de opstart niet worden: de nieuwe wagens zouden van dezelfde productielijnen kunnen rollen als de huidige modellen.

Wat we precies van de nieuwe Tesla’s mogen verwachten is voorlopig nog een raadsel. Eerder deze maand stelde Elon Musk nog de nieuwe Cybercab voor, een autonome taxi die vanaf 2026 in productie zou gaan. Of de nieuwe wagens iets of wat daarop zullen lijken, is dus niet bekend. Wel laat het rapport vallen dat de goedkopere wagens een combinatie van oud een nieuw zullen zijn. Dat de wagen elementen van de huidige reeks meeneemt, zal de kosten nog enigszins helpen drukken.

De pas aangekondigde Cybercab. © Tesla
Connected Cartesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600