Nieuws

Google laat bedrijven hun eigen Chrome-extensiewinkel inrichten

Google Chrome
© Google
Bedrijven bepalen in hun zakelijke Chrome Web Store welke extensies gebruikers te zien krijgen in de Chrome-browser en ChromeOS. Google zegt de nieuwe winkel later dit jaar als preview te lanceren.

Bedrijven kunnen medewerkers momenteel alleen volledig uitsluiten van de extensiewinkel, of juist toegang geven tot alle extensies. Met het oog op beveiliging is dat laatste niet ideaal: er staan namelijk onveilige extensies in de Chrome-extensiewinkel, zelfs al probeert Google deze via beveiligingsscans buiten de deur te houden. Voor gebruikers van het Chrome Enterprise-platform zegt Google een oplossing te hebben gevonden: een Enterprise Web Store waarmee beheerders controle krijgen over de beschikbare extensies.

IT-beheerders kunnen hiermee precies aangeven welke extensies zijn toegestaan. Gebruikers die de zakelijke Chrome Web Store bezoeken, zien vervolgens alleen goedgekeurde Chrome-extensies. Google stelt dat IT-beheerders daarnaast in realtime inzicht krijgen in het gebruik van de extensies en de activiteiten ervan. Zo kan schadelijk gedrag van een extensie tijdig worden ontdekt, voordat de app schade aanricht aan de IT-infrastructuur.

Chrome Enterprise extensiewinkel
Voorbeeld van zo’n nieuwe zakelijke extensiewinkel. © Google

Google SecOps-integratie

Hiervoor maakt Google ook gebruik van zijn SecOps-dienst, die gedetailleerde informatie biedt over potentiële beveiligingsrisico’s. Dit maakt het mogelijk om tijdig in te grijpen en biedt IT-beheerders meer controle over de Chrome-browseromgeving.

Chrome Enterprise biedt in dit opzicht ook extra beleidsopties voor organisaties. Zo kan een organisatie beperkingen instellen voor het kopiëren en plakken vanuit Chrome. Private Preview beschermt screenshots van de Chrome-browser, en Evidence Locker biedt beveiligde bestandsopslag voor het geval zich een incident voordoet. Ook op het gebied van AI biedt Chrome Enterprise extra beleidsopties: zo kan worden ingesteld welke AI-toepassingen medewerkers mogen gebruiken.

Meer AI voor bedrijven

Zakelijke klanten beschikken ook over enkele exclusieve AI-functies, zoals Help me Read om documenten samen te vatten, Welcome Recap om terug te keren naar de plek waar Chrome werd afgesloten, en Live Translate voor realtime vertalingen van bijvoorbeeld presentaties en andere audio. Deze functies zijn zowel beschikbaar in de desktopversie van Chrome als op ChromeOS.

Uitgelicht artikel Google Chrome logo uBlock Origin en andere extensies stoppen met werken
Beveiligingbusinesschrome enterprisechrome web storegooglegoogle chrome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600